Veiligheid maak je samen

Wat doe je als inwoners zich onveilig voelen? En hoe verlaag je sociale onrust in de wijk? In Hanenberglanden en Lintveldebrink wordt veel onrust ervaren door overlast van kamerverhuur, afval op straat, het dealen van drugs en verpaupering. Inwoners, de politie en gemeente Enschede slaan daarom de handen ineen om samen weer wat moois te maken van beide buurten. En dat heeft al resultaat!

Wekelijks inloopspreekuur

De overlast heeft veel invloed op de inwoners. Nihat Kosk, wijkagent van Stroinkslanden, gaat daarom veel in gesprek met inwoners en de gemeente. Hij vertelt: ‘We gaan met politieteam Zuid regelmatig de wijk in om te surveilleren. Zo blijven we op de hoogte van wat er speelt en kunnen we veroorzakers van overlast aanspreken.’ Nihat organiseert ook een wekelijks inloopspreekuur voor de bewoners. ‘Ik vind het contact met inwoners heel waardevol en maak er graag tijd voor vrij’, licht Nihat toe.

Stop op kamerverhuur

Nihat ziet al wel vooruitgang in Hanenberglanden en Lintveldebrink. ‘We hebben oog voor de jongeren in de wijk. Er is veel behoefte om buiten te hangen. We organiseren daarom in samenwerking met Alifa activiteiten om een alternatief te bieden’, licht Nihat toe. En in samenwerking met de gemeente is er een stop gezet op de kamerverhuur in Hanenberglanden. ‘Het liep de spuigaten uit’, vertelt Nihat. ‘Er worden op veel plekken woningen en kamers verhuurd en dat zorgt voor overlast onder de inwoners. De situatie is al verbeterd, maar we blijven inzetten op verdere verbetering’, licht Nihat toe.

Investering door inwoners

De gemeente en politie stimuleren ook inwoners om te investeren in de wijk. Zo ontstaan er verschillende bewonersinitiatieven. Kitty Wolsink is inwoner van flat Lintveldebrink en organiseerde samen met buren een borrel. ‘Het doel was om elkaar te leren kennen. We willen graag samen een groep vormen.’ En dat was een succes. Er was een goede opkomst. ‘Ik herken nu ook buren van andere verdiepingen’, vertelt Kitty enthousiast. ‘We gingen daarna ook een gezamenlijke kerstboom kopen. Iedereen doneerde een kleine bijdrage. De boom is dan van ons allemaal. Als 1 persoon iets neerzet, werd het eerder vaak kapot gemaakt.’

Wat kunnen inwoners nog meer doen? Nihat geeft advies: ‘Veiligheid doe je echt samen. Zorg dat je weet wie je buren zijn. Heb contact met elkaar. Start bijvoorbeeld met elkaar een appgroepje. En zie je gekke dingen? Meld het aan de politie.’ Kitty is het hier helemaal mee eens. ‘Je hoeft de deur niet bij elkaar plat te lopen, maar je weet elkaar dan wel te vinden als het nodig is’, vult ze aan.