Verbod op asbestdaken – duurzame mogelijkheden, financiële voordelen

Vanaf eind 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. Asbest hoeft niet schadelijk te zijn voor de gezondheid, maar het kan wel. Zodra een asbestdak beschadigd raakt of verweert, komen er asbestvezels vrij. Het inademen van deze vezels kan slecht zijn voor uw gezondheid en uw omgeving. Niet alleen het natuurlijke verweringsproces tast een asbestdak aan. Ook een hagelbui, storm of brand kan ervoor zorgen dat asbestvezels vrij komen.

Naast de gezondheidsrisico’s kunt u ook voor onverwacht hoge kosten komen te staan. Raakt uw dak beschadigd, dan heeft u mogelijk een minder of onbruikbaar pand. Alleen een specialist mag dan uw dak vervangen en uw omgeving moet asbestvrij worden gemaakt. Dit is een kostbare aangelegenheid.

Is uw (bedrijfs)pand gebouwd voor 1993? Dan bestaat  de kans  dat er asbest op uw dak ligt. Heeft u een asbestdak? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de verwijdering daarvan. De gemeente helpt u graag snel en gemakkelijk van uw asbestdak af. Zo zorgen we samen voor een gezonde en veilige leefomgeving. Wilt u weten of uw dak asbest bevat, doe dan hier de check of bekijk het filmpje. Wilt u zeker weten of er asbest in uw dak zit, laat dan een bedrijf onderzoek doen!

afbeelding om een asbest dak te checken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanaf 2025 controleert de gemeente of het verbod wordt nageleefd. Verwijdert u uw asbestdak niet voor 2025, dan loopt u ook het risico op een boete. Op de website van Infomil vindt u meer informatie over het asbestverbod.

Financiële voordelen

Als u nu uw dak vervangt zijn er meerdere financieel en fiscaal aantrekkelijke mogelijkheden die het niet alleen makkelijk, maar ook aantrekkelijk maken te investeren in een nieuw (duurzaam) dak. Eén van de fiscale voordelen behaalt u door ‘slim’ te sparen voor dakvervanging door middel van een voorziening op groot onderhoud. De klus kost hierdoor netto minder. Ook als het gaat om duurzame maatregelen zijn er financiële voordelen. Met bijvoorbeeld een geïsoleerd dak met zonnepanelen verdient u een deel van uw investering terug.

Asbestdaken verwijderen

Asbestverwijdering is in Nederland aan strenge regels gebonden. Zo moet u voor verwijdering een asbestinventarisatie laten doen. Achteraf moet een eindcontrole plaatsvinden. Als u asbest wilt verwijderen, moet u een sloopmelding doen. Op de pagina asbestverwijdering leest u hoe u dit doet. Op vertoon van uw milieupas kunt u gratis doorzichtig plastic mee krijgen waarin het asbest dubbel verpakt moet worden. Het verpakken mag niet op het afvalbrengpunt zelf gedaan worden.

Verwijderen asbestdak – Particulieren

Is uw asbestdak kleiner dan 35m²? Dan mag u uw asbestdak zelf vervangen. In dit stappenplan ziet u hoe u dit kunt doen. Voor grotere daken geldt een ander stappenplan. Ook bent u verplicht een gecertificeerde asbestsaneerder in te schakelen. Zij kennen als geen ander de regelgeving rondom asbestverwijdering.  Als uw asbestdak kleiner is dan 35 m2 (of 500 kg) dan mag u dit gratis aanbieden bij het afvalbrengpunt. U kunt zich melden bij de weegbrug en het verpakte asbest daarna zelf in de container leggen. Meer informatie op de website van twentemilieu.

Pandeigenaar of huurder

Als pandeigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor onderhoud aan uw woning en dus ook voor het verwijderen van uw asbestdak. We hebben een stappenplan samengesteld zodat u kunt zien wat u in welke situatie moet en kunt doen. Huurt u een woning? Neemt u dan contact op met uw verhuurder, woningcorporatie of –vereniging.

Verwijderen asbestdak - Ondernemers en agrarische ondernemingen

Bent u een ondernemer of heeft u een boerenbedrijf? Dan vraagt het vervangen van een asbestdak vaak om een goed (investerings)plan. Er zijn verschillende financiële en fiscale opties om dakvervanging mogelijk te maken. Een asbestdak vormt namelijk niet alleen een persoonlijk, maar ook een zakelijk risico. Investeert u nu in een nieuw energiezuinig dak, dan investeert u in een gezonde en veilige omgeving van uw bedrijf. U investeert in uw toekomst!

Meer informatie

Heeft u vragen over asbest of over asbestverwijdering bekijk dan in het overzicht met veel gestelde vragen of uw vraag hier al tussen staat.  Staat uw vraag hier niet tussen dan kunt u uw vraag stellen via het contactformulier.