Verdachten FC Twente – Hammarby IF voor de rechter, onderzoeksrapport naar incidenten rond wedstrijd klaar

24 juni 2024
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

Tijdens de Conference League-wedstrijd FC Twente - Hammarby IF op 27 juli 2023 ontstonden ongeregeldheden in en rond het stadion van FC Twente. Zowel het onderzoek naar de incidenten door het Auditteam Voetbal en Veiligheid als het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de verdachten die hiervoor zijn aangehouden, is afgerond.

20 verdachten moeten zich op 8 en 9 juli verantwoorden voor de rechter.

De dag voorafgaand aan de wedstrijd FC Twente – Hammarby IF was het in Enschede onrustig met berichten over mogelijke confrontaties tussen supportersgroepen. Na afloop van de wedstrijd betrad een groep FC Twente-supporters de hoofdtribune, waar ze de confrontatie aangingen met Hammarby-fans. De Mobiele Eenheid (ME) is ingezet om de vechtpartijen te beëindigen.

Themazittingen voetbalgeweld, 20 verdachten

In de weken na de wedstrijd zijn meerdere supporters aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Dit heeft geleid tot 41 stadionverboden. 20 personen kregen een last onder dwangsom opgelegd. 20 personen worden strafrechtelijk vervolgd door het Openbaar Ministerie. Op maandag 8 en dinsdag 9 juli moeten zij zich verantwoorden voor de rechtbank Overijssel in Almelo. Op beide dagen betreft het een themazitting – er staan dan alleen mensen terecht voor hun rol bij de gebeurtenissen in het stadion op 27 juli. Bij deze incidenten zijn meerdere personen aangevallen. Eén man raakte gewond en moest zich laten behandelen in het ziekenhuis.
Op 8 juli staan 13 verdachten terecht voor de politierechter op verdenking van openlijke geweldpleging in vereniging. Op 9 juli moeten 7 verdachten zich verantwoorden voor de meervoudige kamer van de rechtbank. De verdenking tegen deze 7 personen luidt: poging tot zware mishandeling en openlijke geweldpleging in vereniging. De zittingen beginnen op beide dagen om 9.00 uur en zijn openbaar toegankelijk.

Aanbevelingen uit onderzoek

Op verzoek van de regiegroep Voetbal en Veiligheid en de gemeente Enschede is onderzoek gedaan naar de incidenten. Het Auditteam Voetbal en Veiligheid maakte vandaag het rapport Incidentenevaluatie FC Twente – Hammarby IF openbaar. Het rapport bevat een aantal conclusies en aanbevelingen. Aan de meeste aanbevelingen is al gevolg gegeven; een aantal maatregelen is genomen. De aanbeveling om een locatie aan te wijzen die als fanzone kan dienen voor supporters van de uitspelende club, wordt voorbereid. Het Auditteam Voetbal en Veiligheid is een onafhankelijk adviesorgaan, ingesteld door de minister van Justitie en Veiligheid. Het Auditteam bestaat uit (oud-)bestuurders van gemeenten, politie, veiligheidsregio’s en clubs. Het team onderzoekt fenomenen in het (betaald) voetbal die de veiligheid beïnvloeden.