Verkiezingen Tweede Kamer

Op woensdag 22 november kunt u stemmen voor de Tweede Kamerverkiezing. Dit kan van 7.30 tot 21.00 uur.  U mag stemmen in elk stembureau in Enschede.

Stemmen

Om te stemmen heeft u een stempas nodig en een geldig paspoort, ID-kaart of rijbewijs. 

Stempas

De stempas krijgt u vóór 8 november 2023 thuisgestuurd. U krijgt een stempas als u:

 • De Nederlandse nationaliteit heeft
 • Op 9 oktober in Enschede woont
 • 18 jaar of ouder bent
 • Niet uitgesloten bent van het kiesrecht

Als u geen stempas heeft gekregen, of u bent uw stempas kwijt, dan kunt u vanaf 8 november online een vervangende stempas aanvragen. Dit kan tot 17 november 17.00 uur. De vervangende stempas krijgt u vóór dinsdag 21 november thuisgestuurd. 
U kunt ook aan de balie in het Stadskantoor een vervangende stempas aanvragen. Dit kan tot 21 november 12.00 uur. Een afspraak maken is niet nodig.

Geldig identiteitsbewijs

U mag stemmen als uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs geldig is tot minimaal 23 november 2018 Als uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs is gestolen, dan kunt u een verklaring van vermissing aanvragen. Met de verklaring van vermissing mag u stemmen. Neem dan wel een document mee waar uw naam en foto op staan, bijvoorbeeld een OV-chipkaart.

Meenemen naar het stembureau

U moet een aantal dingen meenemen:

 • Uw paspoort, Identiteitskaart of rijbewijs
 • Uw stempas
 • Eventueel een verklaring van vermissing en een document waar uw naam en foto op staan, bijvoorbeeld een OV-chipkaart

Stembureaus in Enschede

U kunt in elk stembureau in Enschede stemmen 

 • Alle stembureaus zijn makkelijk bereikbaar en toegankelijk 
 • Elk stembureau heeft een gehandicaptenparkeerplaats 
 • Elk stembureau heeft een leesloep met verlichting

Liberein, locatie De Eschpoort, Boulevard 1945, 505 in Enschede is speciaal ingericht zodat iedereen makkelijk kan stemmen. Deze hulpmiddelen zijn aanwezig:

 • Een stemmal met voelbare cijfers en braille die over het stembiljet kan
 • De stembox die opleest welke partijen en kandidaten op het stembiljet staan
 • Een tolk op afstand, dit is een gebarentolk of schrijftolk 
 • Een communicatiepost zet de stem van een medewerker in het stembureau naar uw hoortoestel of hoofdtelefoon

Stemmen in een andere gemeente

Met uw stempas stemt u in Enschede. Wilt u in een andere gemeente in Nederland stemmen, dan heeft u een kiezerspas nodig. U kunt vanaf 8 november online een kiezerspas aanvragen.  Dit kan tot 17 november 17.00 uur. De kiezerspas krijgt u vóór 21 november 2023 thuisgestuurd. 

U kunt ook aan de balie in het Stadskantoor een kiezerspas aanvragen. Dit kan tot 21 november 12.00 uur. Een afspraak maken is niet nodig.
Als u een kiezerspas aanvraagt dan is uw stempas niet meer geldig.

Iemand anders laten stemmen

U mag iemand anders vragen om voor u te stemmen. Bijvoorbeeld omdat u zelf niet naar een stembureau kunt of wilt komen. Dit heet stemmen bij volmacht. 
Het makkelijkst is om de achterkant van de stempas in te vullen. U moet ook uw handtekening zetten. Geef een kopie van uw paspoort, Identiteitskaart, of rijbewijs mee. Er gelden een paar regels. De persoon die voor u gaat stemmen:

 • Moet op hetzelfde moment ook zelf stemmen
 • Kan namens maximaal 2 andere personen stemmen

U kunt ook vanaf 8 november online een schriftelijke volmacht aanvragen. Dit kan tot 17 november 17.00 uur. De schriftelijke volmacht sturen wij naar het adres van de persoon die namens u gaat stemmen.

Stemmen tellen

Op woensdag 22 november na 21.00 uur tellen stembureauleden alle stemmen. Dit gebeurt in het stembureau. Op donderdag 23 november na 8.00 uur controleert het gemeentelijk stembureau de uitslag van alle stembureaus. Dit gebeurt in de Diekmanhal (J.J. van Deinselaan 22 in Enschede). 

U mag kijken bij het tellen.

Word lid van een stembureau

Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die op een stembureau willen werken. Als lid van een stembureau helpt u mee om verkiezingen goed te laten verlopen. Ga naar mijnstembureau om u aan te melden of voor meer informatie.