Vertraging in realisatie Huiskamer van de Stad

15 september 2022
Uitgelicht Nieuws
Skyline van Enschede

De realisatie van de Huiskamer van de Stad in het Muziekkwartier gaat langer duren.

Door de gestegen bouwkosten is er met huidige bouwpartner geen financiële overeenstemming bereikt over de kosten van de verbouwing. Hierop hebben we besloten het bouwcontract te ontbinden. Er volgt nu een nieuwe Europese aanbesteding. Naar verwachting kan dan begin 2023 een nieuwe bouwpartner worden gecontracteerd.

Gestegen bouwkosten

Met de partners is de afgelopen maanden intensief gesproken over het zorgvuldig omgaan met het budget voor de herinrichting van het Muziekkwartier. Dit was noodzakelijk omdat de bouwkosten in Nederland de afgelopen tijd enorm zijn gestegen. Ook de bouwpartner voor de Huiskamer werd met deze prijsstijgingen geconfronteerd die het gevolg zijn van de hoge inflatie, hoge energieprijzen en schaarste aan grondstoffen en onderdelen. De aanhoudende onzekerheden maken het ook nog eens onduidelijk of en wanneer de prijzen weer normaliseren. Daarom heeft de prijsvormingsfase helaas niet geresulteerd in overeenstemming met de bouwpartner. Door de stuurgroep van het project “Huiskamer van de Stad” is daarop op maandag 5 september besloten het bouwteamcontract te ontbinden.

Nieuwe aanbesteding

De komende maanden starten we, na een korte marktconsultatie, met een nieuwe Europese aanbesteding. Doordat er al een definitief ontwerp ligt, verwachten we begin 2023 een nieuwe partij te kunnen contracteren.

Huiskamer van de stad

Wethouder Jeroen Diepemaat: “Alle partners staan nog steeds volledig achter het concept van de huiskamer. Het is een belangrijke bouwsteen in de samenwerking tussen de partners. Met deze nieuwe functie biedt het Muziekkwartier straks een veilige omgeving om elkaar van vroeg tot laat op te zoeken en op te laden.” De Bibliotheek, Het Wilminktheater, Metropool en Kaliber willen met de Huiskamer van de Stad een plek creëren voor ontspanning, vermaak en afleiding. Een plek waar alle inwoners van Enschede zich thuis voelen, waar ze graag en regelmatig naar toe gaan en die ze gaan ervaren als de Huiskamer van Enschede.