Vleermuizen: van spouwmuurbewoners naar insectenbestrijders
Dit weekend is het weer tijd voor de Nacht van de Vleermuis. Belangrijk want vleermuizen zijn nuttige beestjes. Ze hebben misschien een slecht imago maar besparen u regelmatig een hoop muggenbulten. Hoe dat zit? En waarom ze eigenlijk zo nuttig zijn? Stadsecoloog Jip legt het u uit!
"Sinds begin deze maand hebben verschillende vleermuizen in en om Enschede hun verblijfplaats verlaten. Mét jongen." vertelt stadsecoloog en coördinator Natuurvriendelijk Isoleren Jip van Linschooten. "In de zomer vliegen ze regelmatig vanuit hun nestplek naar buiten om insecten te eten en hun jongen te voeden. In de herfst zoeken ze een verblijfplaats op voor een flinke winterslaap. Die winterslaap kan zomaar in uw spouwmuur zijn, achter gevelbetimmering of op een ongebruikte zolder. Of dat erg is? Nee, hoor!"
Vleermuizen richten geen schade aan
"In tegenstelling tot 'pestdieren' zoals steenmarters, muizen of ratten richten vleermuizen geen schade aan en maken ze ook geen nest. Ze gaan gewoon hangen. U merkt er dus ook niets van. Dat is gelijk waarom het belangrijk is om ze te beschermen. Vleermuiskolonies kunnen uit zo'n 70 vleermuizen bestaan. Als isolatiemaatregelen uitgevoerd worden in perioden wanneer vleermuizen een nest hebben of winterslaap houden, raken vleermuizen opgesloten en komen ze te overlijden."
"Isolatiebedrijven die gecertificeerd zijn, voeren hun werkzaamheden uit met het label 'Natuurvriendelijk isoleren'. Dit betekent dat ze op de juiste manier te werk gaan en ze bijvoorbeeld geen werkzaamheden uitvoeren tijdens de nest- en winterperiode. Deze gecertificeerde isolatiebedrijven kunt u vinden op de website natuurvriendelijkisoleren.nl. Hierdoor wordt uw huis gewoon geïsoleerd én krijgen vleermuizen de tijd om een nieuwe verblijfplaats te vinden. Win, win!"
Vleermuizen zijn natuurlijke insectenbestrijders
"Eenmaal uit de verblijfplaats of ontwaakt uit de winterslaap gaan ze op jacht naar insecten. De gewone dwergvleermuis eet maar liefst 1.000 insecten per nacht. Deze soort vleermuis is de kleinste vleermuis die in en om Enschede leeft. Zo ook in Bolhaar, Schipholt-Glanermaten in Glanerbrug en in Boekelo. Dat weten we dankzij grondig buurtonderzoek in Enschede, uitgevoerd door NatuurInclusief B.V. De gewone dwergvleermuis is zo groot als een vingerkootje en eet samen met zijn kolonie dwergvleermuizen al snel 147 miljoen insecten, waaronder veel muggen! Dat scheelt 's zomers dus een hoop muggenbulten!"
Gaat u binnenkort isoleren? Doe het via een gecertificeerd isolatiebedrijf
Wilt u uw dak van buitenaf laten isoleren? Of uw spouwmuur? Kies dan een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert. Steeds meer isolatiebedrijven bieden dit standaard aan. Het isolatiebedrijf zorgt ervoor dat dieren weg kunnen vliegen voordat de isolatiewerkzaamheden starten. Het isolatiebedrijf maakt hierbij de openingen onder de dakrand dicht en plaatst flappen voor openingen in de spouwmuur. Dit noemen we natuurvrij maken. De beste periode om spouwmuren natuurvrij te maken is maart en september/oktober. Voor daken die van buitenaf worden geïsoleerd is dat september tot en met februari.
Zelf uw dak of gevel van buitenaf isoleren? Neem dan contact op met natuurvriendelijkisoleren@enschede.nl. We helpen u graag op weg!