Volop verhalen te ontdekken op de gedichtenroute in Stadsgravenstraat
Vanuit ons ‘Actieplan Binnenstad’ is dit jaar het Stimuleringsfonds verdiept en verbreed. Het is daarmee mogelijk om subsidie te krijgen voor ideeën die de binnenstad opfleuren. Denk aan gevelverbeteringen, activiteiten en het toevoegen van meer groen aan het straatbeeld in de binnenstad. Tot aan het einde van dit jaar interviewen we enkele bewoners die de afgelopen jaren gebruik hebben gemaakt van het Stimuleringsfonds.
Deze week het verhaal van de verhalen in de Stadsgravenstraat. Deze straat is sinds 2010 op verschillende manieren opgeknapt. Daarbij is meermaals gebruik gemaakt van subsidies. Denk aan subsidie voor gevelverbetering, het vergroenen van de straat en het aanbrengen van verlichting. Voor de gedichtenroute is gebruik gemaakt van de subsidie ‘Verbetering straatbeeld binnenstad’.
Meer dan alleen gedichten
“De Stadsgravenstraat was voorheen een achenebbisj-achtig straatje (rommelig, armoedig, red.). Het was donker, er was overlast en criminaliteit”, vertelt Harry Lindeman, eigenaar van een pand in de straat en voormalig voorzitter van de Vereniging Stadgravenstaat.
“Er liggen voor mij veel herinneringen in deze straat dus samen met o.a. Jos Smits (ondernemer in de Stadsgravenstraat) wilde ik het graag opknappen. In 2010 hebben we daarom geld ingezameld bij de ondernemers. Dat geld werd verdubbeld door de gemeente met subsidie. Vanaf de Broodbode tot voorbij Café Het Bolwerk zijn bomen en klimop aangeplant.”
“Daarnaast is er in samenwerking met de gemeente een inspiratieboekje gemaakt. Hierin stonden uitgewerkte ideeën voor gevelverbetering. En een schets over hoe de straat zou kunnen worden, als het een en ander opgeknapt werd. Dat sloeg aan, waardoor vervolgens de achterkant van Concordia, de Menistenkerk en de voorgevel van Old Dutch zijn gerenoveerd met subsidie.”
Een gedichtenroute vol verhalen
“Inspiratie voor de gedichtenroute heb ik opgedaan in Parijs. Daar stond een gedicht op een muur en dit leek mij ook geschikt voor Enschede. We hebben vervolgens DIE-dichters (Dichters in Enschede) uitgenodigd om hun steentje bij te dragen. Daarna verfden we een aantal deuren zwart en hebben we iemand gevonden met een mooi handschrift”, grapt Harry.
Zo’n twee jaar geleden zijn met behulp van subsidie nieuwe gedichten gemaakt en verzameld. Van een aantal gedichten is het ontwerp opgeknapt.
Van zwijgende muren tot de oudste kroegen van Enschede
De gedichtenroute start bij een gedicht dat gaat over muren die meeluisteren maar zwijgen. Het gedicht is van voormalig stadsdichter Margót Veldhuizen, tevens deelneemster aan de DIE. Bij het vervolgen van de route kom je aan bij een gedicht door onze eigen Willem Wilmink, dat een ode brengt aan het bier: ‘Gekocht van de weduwe’.
Loop je verder dan kom je gedichten tegen met verwijzingen naar oude restaurants en kroegen. Toepasselijk voor een straatje waar de twee oudste kroegen van Enschede zitten (Het Bolwerk en San Remo). “Lopen door dit straatje en het lezen van de gedichten roept nostalgische gevoelens op”, zegt Harry. Hij vertelt vervolgens een verhaal over Sgt. Pepper en Atrium. Twee horecatenten waar hij goede herinneringen aan heeft maar beide niet meer bestaan.
Heb je ook een goed idee voor de binnenstad?
Wil je muurschilderingen of groen toevoegen om het straatbeeld te verbeteren, heb je een activiteit voor de binnenstad in gedachten waar je subsidie voor kan gebruiken of wil je jouw pand in de binnenstad opknappen met behulp van de subsidie gevelverbetering?
Heb je vragen? Neem contact met ons op
Onze collega Carolien via c.v.snellenberg@enschede.nl of +31 6 100 37 917 staat voor je klaar voor meer informatie en om je vragen te beantwoorden.