Voorlichtingsavond over Herenboeren Usseler Es en Fonds kleine beurs

12 juli 2023
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

Per 1 januari 2023 is Herenboeren Usseler Es in bedrijf. Dat is niet zó maar een gewone boerderij. Maar een boerderij in gezamenlijk eigendom van zo’n 250 huishoudens.

Zij verbouwen lokaal hun eigen voedsel. Zo voorzien de deelnemende huishoudens in hun eigen:
•    groente;
•    fruit;
•    eieren;
•    vlees.
Lekker, gezond en dichtbij. Zij krijgen ondersteuning van 2 professionele biologische boeren: Isabel en Idse. Op dit moment is er nog plek voor ongeveer 20 huishoudens.

Wat is een Herenboerderij

De leden van de boerderij streven naar een meer natuurvriendelijk en eerlijk voedselsysteem. Ze bepalen samen met de boeren wat ze telen en eten. Het duurt zo’n 3 jaar om de boerderij volledig te ontwikkelen. Maar sinds 1 juli halen de leden nu wekelijks hun groente op van de boerderij. De komende jaren komen er ook vlees, eieren en fruit bij. 

Lidmaatschap

Deelnemende huishoudens leggen eenmalig € 2.500,- in. Dit is om de opstartinvesteringen te betalen (eenpersoons huishoudens betalen de helft). Ook delen de leden samen de jaarlijkse kosten zoals: 

  • het salaris van de boeren;
  • de pacht van de grond;
  • de huur van de schuur;
  • zaai- en plantgoed;
  • eten voor de dieren.

Dat komt neer op € 12,50 tot € 14,- per mond per week.  Lidmaatschap betekent méér dan alleen lokaal, duurzaam en gezond eten. U bent mede-eigenaar van de boerderij, u bent betrokken en als u wilt mag u ook meehelpen. Gemeenschapszin, respectvolle omgang met elkaar, verantwoordelijkheid en de menselijke maat zijn belangrijke waarden voor de leden van de boerderij. 

Voorlichtingsavond/Fonds Kleine Beurs

De hoogte van de eenmalige inleg en de wekelijkse contributie kunnen een drempel zijn voor mensen met een kleine beurs. Er is daarom een stichting opgericht. Deze stichting kan huishoudens die écht graag lid willen worden, maar de kosten niet kunnen opbrengen, financieel tegemoet komen. Op de informatieavond krijgt u uitleg hoe een herenboerderij werkt. Maar ook wat het betekent om lid te zijn en wat de mogelijkheden zijn om aan te sluiten. Ook voor huishoudens waarvoor de standaardkosten eigenlijk niet uitkunnen.

Plaats en tijd

De voorlichtingsavond is op woensdag 26 juli om 19.30 uur in wijkcentrum De Boei, Spinnerstraat 29A.
 

iemand plukt een krop sla van eigen grond