Vraag & antwoord

19 juni 2017

Wat moet ik doorgeven zodat ik niet te veel of te weinig uitkering krijg? Uw situatie kan elke dag veranderen. Bijvoorbeeld als u een relatie krijgt. Als uw kind naar de middelbare school gaat. Of als u wat extra’s kunt bijverdienen. In deze Vraag & Antwoord: wat moet u melden zodat u niet te veel of te weinig uitkering krijgt?  

Verandert er iets in uw leven? Geef het altijd door

U kent misschien wel een verhaal van iemand die bijstandsuitkering moest terugbetalen. Wanneer gebeurt dat? Die vraag krijgen wij heel vaak. Hieronder vindt u informatie over veranderingen doorgeven en (extra) bijstand aanvragen.

Wij doen geen onderzoek

Wij gaan ervan uit dat u alles eerlijk meldt. Daar doen we geen standaard onderzoek naar. Alleen als we een tip krijgen, zoeken we het uit. Zoals een tip van de belastingdienst of DUO, of van buren. Bij twijfel: geef het door.

Weet u niet zeker of u een verandering in uw leven moet doorgeven? Ons advies: meld het altijd. Dat is beter dan dat u ineens geld moet terugbetalen. Of zelfs een boete krijgt. U kunt ook bellen om te vragen of u de verandering moet doorgeven: 053 – 481 7800.

Bij twijfel: vraag het aan

Weet u niet zeker of u recht heeft op extra inkomsten? Zoals bijzondere bijstand, een tegemoetkoming eigen risico of individuele inkomenstoeslag? Vraag het altijd aan. Misschien heeft u er recht op en dan is het jammer als u het geld misloopt.

Krijg ik controle als ik een vraag stel?

Nee, we gaan niemand controleren die een vraag stelt. We controleren alleen als we denken dat u te veel uitkering krijgt. Bijvoorbeeld door informatie die we van een andere instantie krijgen. Zoals de belastingdienst of DUO. Of als we een tip krijgen van iemand uit uw omgeving.

Ik heb een brief gekregen die ik niet goed begrijp. Wat moet ik doen?

Als we u een brief of e-mail sturen, is het altijd belangrijk. Als u niet zeker weet wat we bedoelen, bel dan met uw contactpersoon. Of bel het Gemeentelijk Contact Centrum op 053 – 481 7800.

Wat zijn veranderingen in mijn leven die ik moet doorgeven?

Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld:

  • U krijgt een erfenis of wint een prijs.
  • U krijgt een geldbedrag.
  • U krijgt een relatie en uw vriend(in) blijft vaker dan een keer per week slapen. Of u blijft vaker dan een keer per week bij hem of haar slapen.
  • U gaat een opleiding doen.
  • U verdient wat bij met een hobby, zoals muziek maken of het fokken en verkopen van dieren.
  • U gaat vrijwilligerswerk doen. Zoals de buurvrouw helpen met klusjes of boodschappen. Oppassen op kinderen van vrienden of familie. Of bij een instelling werken.

Stel uw vraag en maak kans op een waardebon

Mensen stellen ons veel verschillende vragen. Bijvoorbeeld ‘Hoeveel mag ik sparen voor mijn kind?’, ‘Mag ik vrijwilligerswerk doen’ of ‘Hoe werkt het als ik een opleiding ga volgen?’
Heeft u ook een vraag? Stuur deze dan naar nieuwsbrief@enschede.nl. In elke nieuwsbrief plaatsen we een vraag met antwoord. Wordt uw vraag gekozen? Dan maakt u kans op een waardebon van €20,-. Als meer mensen dezelfde vraag stellen, verloten we de bon.

Terug naar de nieuwsbrief