Het ontwerp

vuursteenkernen in reliëf in het oppervlakDe sporen die tijdens de bouw van de nieuwe wijk Cascade werden aangetroffen zijn wettelijk beschermd. Enkele nieuwbouwkavels mochten daarom niet meer bebouwd worden. Kunstenaar Paul de Kort werd daarom gevraagd om de vindplaats 'beter beleefbaar' te maken. 
 
Bekijk het filmpje van de making-of VUUR-STEEN.

Bij het archeologisch onderzoek zijn 4 zogenaamde ‘haarden' in kaart gebracht met in de directe omgeving clusters van vuurstenen objecten. Dit moeten plekken zijn geweest waar men bijeen kwam om te eten, te vergaderen of te slapen. We weten heel weinig van deze volkeren uit de middensteentijd en dat roept vragen op; wie waren deze mensen, wat deden ze de hele dag, wat dachten ze? We weten dat ze niet op één plek verbleven, zoals enkele generaties na hen dat wel gingen doen, maar we weten niet hoe vaak en op welke momenten ze terug kwamen op dit kamp. Had hun aanwezigheid een vast patroon of was het onvoorspelbaar wanneer ze kwamen en weer vertrokken? Waardoor lieten ze zich leiden? Waren zij de enige stam die dit kamp bezochten of waren er meer?

Deze vragen bracht Paul de Kort samen in een werk dat de vier haardplaatsen symboliseert. De haarden lichten op als het weer daar geschikt voor is: bij nat weer zijn ze uit, en bij droog weer zijn ze aan. Zodat een nieuwe generatie zich op deze plekken rond het vuur kan nestelen.

Bekijk hier het boekje dat Paul de Kort maakte over VUUR-STEEN:

PDFvuur-steen.pdf