Vrijwilligers zetten zich in voor Buurtcamping Boswinkel

14 september 2023
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

Enschede-West is een nieuwe parel rijker: de buurtcamping Boswinkel. In het laatste weekend van augustus trokken zo’n veertig wijkbewoners naar een tent op Boswinkel Plaza. Sommigen konden door geldgebrek al jaren niet op vakantie en hadden de tijd van hun leven. Organisators Johan Oosterloo en Alexandra Teet blikken terug.

Op de speelplek aan de Belgiëlaan verbleven kampeerders twee nachten in tenten van de Buurtcamping, een landelijk initiatief dat als doel heeft dat buurtgenoten elkaar leren kennen, elkaar groeten op straat en te hulp schieten als dat nodig is. Burgemeester Roelof Bleker opende de camping, met een grote brandweerauto aan z’n zijde.

Contact

“Sommige wijkbewoners gingen ’s avonds naar huis, want we kregen een paar hevige buien over ons heen”, vertelt Alexandra. “Logisch dat je dan even je eigen bed opzoekt. Maar het mocht de pret niet drukken. Het was geweldig om te zien hoe de campingasten genoten en met elkaar in contact kwamen.”

Divers

Een moeder en zoontje uit China die sinds vier jaar in Enschede wonen, een gezin met vier kinderen, twee vriendinnen uit de wijk, Alexandra zag het allemaal voorbijkomen. “Ze raakten met elkaar aan de praat bij het ontbijtbuffetje en de barbecue. Voor de kinderen was het helemaal feest, met een voetbalclinic, kinderdisco, dansworkshop of knutselmiddag. Het versterkte het gevoel van het samenzijn. Dat is in West, waar een aantal mensen het niet al te breed heeft, extra belangrijk. Zeker na de lockdown houdt een sociaal isolement langer aan dan we soms denken. Juist zo’n buurtcamping is dan heel belangrijk.”

Veel werk in korte tijd

Alexandra aarzelde geen moment toen ze gepolst werd voor de rol als beheerder van de camping. “Ik doe al vrijwilligerswerk als gastvrouw in wijkcentrum De Boei en zie daar met eigen ogen hoe belangrijk die sociale betrokkenheid is.” Johan, oud-penningmeester van Bewoners Team Boswinkel, boog zich naast de financiën ook nog eens over de techniek en transport. “Ik heb er veel tijd in zitten, want we kampten met wat kinderziektes. Toch was het het allemaal waard. Het idee lag er al langer, maar het groene licht kwam pas een maand of drie van tevoren. Fantastisch wat we nog in zo’n korte tijd samen hebben opgezet. Ik hoop dat we dit in de zomer van 2024 een vervolg kunnen geven.”

Volgend jaar een bijdrage leveren aan Buurtcamping Boswinkel? Neem contact op met Josje Smits van SVEN Incluzio via telefoon 06 - 57219156 of mail jsmits@incluzio.nl