Standwerkers

Standwerkers zijn de visitekaartjes van de markt. Ze zijn in staat om het publiek te vermaken en om nog meer gezelligheid op de markten te brengen. 
Iedereen kent de mannen die op laadklep van een vrachtwagen bloemen verkopen, iedereen kent de standwerker die pakketjes maakt met kadootjes en deze voor bijvoorbeeld een tientje verkoopt.
De bedoeling van het standwerken is dat een standwerker door een mooi verhaal de klanten om zich heen verzamelt, uitlegt hoe zijn of haar product werkt of wat het inhoudt en vervolgens het product aan de verzamelde mensen probeert te verkopen.

Juist omdat deze standwerkers zo aantrekkelijk zijn op de markt werden de beste plaatsen op de markt gereserveerd voor deze standwerkers. 

Maar er is veel verandert, de echte, authentieke standwerkers verdwenen omdat steeds minder jongeren op de markt willen staan. En geleidelijk aan werden die plaatsen ingenomen door marktondernemers die hun producten uitstalden en vervolgens gingen wachten tot mensen gingen kopen. Er was geen sprake meer van een "levendige verhandeling". Bovendien zijn de regels dat een standwerkers echt maar één artikel mag verkopen. En je ziet de laatste jaren dat "standwerkers" steeds meer verschillende artikelen gingen aanbieden waar bezoekers dan uit konden kiezen. En dat zijn dan ook nog vaan artikelen die al op de markt worden verkocht door marktondernemers met een vaste plaats die aanzienlijk meer betalen voor hun marktplaats.

Met andere woorden, de standwerkersplaatsen werden steeds meer gewone marktplaatsen. En daarvoor zijn de standwerkersplaatsen niet bedoeld.
Het lijkt makkelijk om die zogenaamde standwerkers dan maar geen plaats te geven op een markt maar zo makkelijk is dat niet. De markten worden georganiseerd op basis van de Algemene Wet Bestuursrecht en op basis van de Marktverordening. En die geven onvoldoende handvatten voor de marktmeesters om die marktondernemers die oneigenlijk gebruik maken van een standwerkersplaats te weren.

Er zijn heel wat procedures gevoerd hierover en dat willen we vermijden. En toch willen we de echte standwerkers terug!

Daarom ontwikkelt de gemeente Enschede een soort protocol op basis waarvan de gemeente (marktmeesters) kan bepalen wie een standwerkersplaats kan invullen. Op deze manier houden we de vinger aan pols en weten we dat die standwerkersplaatsen op een juiste manier worden ingevuld.
En dat is allemaal in het belang van de bezoekers van de markt.

In de praktijk zal dat betekenen dat standwerkers worden uitgenodigd op een bepaalde dag. Dat zijn dan standwerkers met demonstratie-artikelen die ook echt een goed een spannend verhaal kunnen houden. Een aantal bijkomende voordelen zijn:

  • standwerkers zullen garantie moeten geven op hun producten. Nu kunnen standwerkers komen, een product verkopen en nooit meer terugkomen. Het is in het belang van de consument dat de koper verhaal kan halen bij de verkoper.
  • standwerkers zullen niet meer weken achtereen de markt bezoeken, er zal meer afwisseling zijn. Standwerkers die wel elke week willen komen kunnen een plaats aanvragen bij de marktmeesters. Dan kijken die of er op basis van de regels een plaats vrij is. Maar dat betekent ook een verplichting om vrijwel altijd aanwezig te zijn en dat is vaak het probleem.
  • de standwerker die wordt uitgenodigd weet zeker dat hij/zij een plaats heeft en loopt dus niet de kans om te worden uitgeloot. Dat is nu wel het geval en dat weerhoudt standwerkers die van ver komen om naar Enschede te gaan. Bovendien weet de uitgenodigde standwerker dat hij/zij de enige is met het artikel dat die standwerker wil verkopen.

Met deze manier van werken kunnen we de warenmarkt meer kwaliteit bieden en de bezoekers een stuk entertainment geven.

Voor meer informatie of voor aanmeldingen kunt u mailen met marktenhaven@enschede.nl