Welzijn

Gezondheidsklachten en lichamelijke klachten hebben soms grote gevolgen voor uw leven. De Wijkwijzer helpt u bij het vinden van oplossingen. Hierdoor nemen uw klachten af. Of u leert om te gaan met de situatie.

Ik wil mijn gezondheid verbeteren

Bij lichamelijke klachten kan sporten of bewegen een groot verschil maken. Uw gezondheid verbetert bijvoorbeeld al met een dagelijkse wandeling. Kijk voor sport- en beweegmogelijkheden op:

Kijk ook eens bij het wijkcentrum bij u in de buurt. Misschien wilt  u sporten of bewegen, maar weet u niet waar u moet beginnen. Een beweegmakelaar kan dan helpen. U gaat tijdens een gratis gesprek samen op zoek naar een geschikte activiteit. Meld u aan bij de beweegmakelaarexterne-link-icoon en ontdek waar u kunt sporten of bewegen.

Sporten met een handicap

Ook met een handicap is het mogelijk om te sporten. Via Uniek sporten vindt u diverse sporten in uw eigen omgeving. U kunt er zelfs gratis een tijdelijk sporthulpmiddel lenen. Bijvoorbeeld een sportrolstoel of aankoppelbare handbike. Zo kunt u zonder hoge kosten een sport uitproberen. Het lenen van een sporthulpmiddel verloopt via een intakegesprek. U krijgt dan ook informatie over de mogelijkheden en de voorwaarden. Kijk voor een sport in de buurt en de uitleen op Uniek Sportenexterne-link-icoon.

Hulp in huis

Door gezondheidsklachten heeft u misschien hulp in huis nodig.  Familie, buren of vrienden kunnen u misschien ondersteunen. Bijvoorbeeld met boodschappen doen of schoonmaken. U kunt ook een schoonmaker inhuren of een vrijwilliger vragen. Kijk op Vrijwilligerswerk.

Ook de Wijkwijzer biedt hulp. Kijk bij Hulp regelen. Een medewerker van het wijkteam bespreekt eerst met u wat u nodig heeft. Daarna bekijkt de medewerker samen met u welke oplossingen mogelijk zijn. 

Psychische klachten

Heftige gebeurtenissen kunnen een grote invloed op u hebben. Dit kan leiden tot klachten, zoals een angststoornis, burn-out of depressie.  Bespreek uw klachten met uw huisarts. Als het nodig is, verwijst de huisarts u door naar een specialist.

U kunt ook in gesprek gaan met een medewerker van het wijkteam. Deze medewerker is opgeleid om klachten te onderzoeken en te begrijpen. Soms is een gesprek al genoeg. De medewerker heeft contact met andere organisaties voor als u meer hulp nodig heeft.

Een gesprek met een ervaringsdeskundige van Ixta Noa kan ook helpen. Een ervaringsdeskundige heeft zelf ook een moeilijke periode meegemaakt en begrijpt wat u doormaakt. Kijk op Ixta Noaexterne-link-icoon voor verschillende vormen van ondersteuning.

Zoek hulp bij zelfmoordgedachten:

Huiselijk geweld, kindermishandeling en mensenhandel

U zit in een situatie van huiselijk geweld, kindermishandeling of mensenhandel. Of u ziet dit in uw omgeving.

Zelfhulpgroep 

Intact biedt een zelfhulpgroep voor vrouwen die in contact willen komen met lotgenoten. De groep In je kracht is voor vrouwen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld. Dit kan zowel lichamelijk, geestelijk als seksueel geweld zijn.

U kunt deelnemen aan open gesprekken en lotgenoten ontmoeten. U kunt in een veilige omgeving uw zorgen, behoeften en problemen bespreken. Natuurlijk is er ook oog voor de zonnige kant van het leven. De groep viert successen en deelt ook verhalen over vreugde en hoop. Het onderling elkaar sterker maken is voor de groep heel belangrijk.

Neem contact op met Intact:

Ik zoek hulp om van mijn verslaving af te komen

U zoekt hulp om in herstel van uw verslaving te komen. Of u zoekt hulp voor iemand van wie u houdt en die verslaafd is. Praten kan dan helpen. Intact van Tactus Verslavingszorg biedt ondersteuning bij het werken aan uw herstel. Intact biedt praatgroepen voor mensen die in dezelfde situatie zitten. U kunt hier met uw eigen verhaal naartoe gaan. Niemand heeft een oordeel en er is ruimte voor erkenning en herkenning. Intact biedt praatgroepen voor:

  • Mensen met een verslaving en hun familie of andere naasten
  • Familieleden en andere naasten van mensen met een verslaving

Neem contact op met Intact van Tactus Verslavingszorgexterne-link-icoon. Of bezoek een medewerker van Intact van Tactus Verslavingszorg bij de Wijkwijzer in het stadsdeel Centrum.

Anoniem praten

Soms heeft u behoefte aan een gesprek, maar wilt u liever niet uw naam bekendmaken.  Bel de Luisterlijn via 088 - 07 67 000. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar.

Contact met de wijkwijzer

Komt u er online niet uit, loop dan binnen bij de Wijkwijzer in uw buurt. Een wijkteammedewerker gaat met u in gesprek om:

  • Klachten te verhelderen
  • Te onderzoeken waar klachten vandaan komen
  • Te bespreken hoe u en uw omgeving met klachten om kunnen gaan

Bel met 053 – 481 79 00, van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 16.00 uur. Of kom langs bij een Wijkwijzer bij u in de buurt