Collectieve zorgverzekering

 

De gemeente Enschede vindt het belangrijk dat inwoners met een laag inkomen goed verzekerd zijn. Daarom hebben wij samen met Menzis Zorgverzekeraar de collectieve zorgverzekering GarantVerzorgd samengesteld. Deze zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering en aanvullende verzekering met ruime vergoedingen. Het is een complete zorgverzekering waar de gemeente Enschede aan meebetaalt. Wanneer u een GarantVerzorgd verzekering heeft of afsluit, dan moet u ook de aanvullende verzekering en de tandartsverzekering afsluiten. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd met hun (pleeg)ouder(s)/verzorgers. Zij moeten wel aangemeld worden bij de zorgverzekeraar. Het is ook mogelijk het eigen risico van € 385,- mee te verzekeren.

Voor wie?

Pakket Garant Verzorgd 1 en 2 is voor mensen met een inkomen tot maximaal 110% van het sociaal minimum. Pakket Garant Verzorgd 3 is er ook voor mensen met een inkomen tot 120%.

Het netto bedrag bij deze percentages kunt u vinden onder het tabblad Bijzonderheden en ook op gezondverzekerd.nl/menzis.

U kunt kiezen uit drie aanvullende verzekeringen, GarantVerzorgd 1, 2 en 3 en drie tandartsverzekeringen. Alle informatie over de pakketten kunt u ook vinden op gezondverzekerd.nl/menzis.

Voor een vergelijking van zorgverzekeraars kunt u de website gezondverzekerd.nl bekijken

Uw voordelen

  • U krijgt korting op de premie en u bent goed verzekerd.
  • Het verzekeringspakket is uitgebreider dan het standaardpakket bij de meeste verzekeraars.
  • De eigen bijdrage die u moet betalen voor het gebruik van Wmo-voorzieningen, worden vergoed vanuit uw zorgverzekering.
  • Bril zonder bijbetaling (verschillende prijzen afhankelijk van pakket) en extra vergoeding bij de aanschaf van een hoortoestel.
  • Verschillende vergoedingen als u gaat werken aan uw gezondheid (sport-medisch advies, leefstijl, dieetkosten).

Medische kosten en bijzondere bijstand

De meeste medische kosten worden vergoed uit de GarantVerzorgd verzekering van Menzis. Alleen voor dieet- of bewassingkosten wordt nog bijzondere bijstand verstrekt. Op de webpagina Bijzondere bijstand leest u hier meer over. 

U kunt zich aanmelden voor de collectieve zorgverzekering ‘GarantVerzorgd’ via de website www.gezondverzekerd.nl. U ziet daar de mogelijkheden. U kunt daar klikken op de knop ‘Kies dit pakket’ dat u graag wilt afsluiten. 

Bent u al bij Menzis verzekerd, maar heeft nog geen GarantVerzorgd verzekering

Dan kunt u op elk moment overstappen naar de collectieve verzekering GarantVerzorgd.U kunt dit doen op www.gezondverzekerd.nl. Type dan Enschede bij “Type de naam van uw gemeente”.

Bent u nog niet verzekerd bij Menzis

U kunt tot eind december van het lopende jaar overstappen naar de verzekering van uw keuze, voor het daaropvolgende jaar.

Komt u in Enschede wonen

Als u een bijstandsuitkering gaat aanvragen en die wordt toegekend, dan kunt u zich gedurende het hele kalenderjaar aanmelden.

Lukt het u niet om zich via internet aan te melden of heeft u liever persoonlijke hulp

Bel dan de OverstapCoach via tel. 088 222 40 80 (maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 21.00 uur).

U kunt ook langsgaan bij de Menzis winkel voor vragen over de collectieve zorgverzekering van de gemeente en hulp bij het overstappen. De Menzis winkel is aan de Ruyterlaan 25 in Enschede en is geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 uur - 17.00 uur.

 

Heeft u een bijstandsuitkering

Dan wordt in principe uw premie voor de Garant Verzorg verzekering op uw uitkering ingehouden en overgemaakt aan Menzis. U heeft hier geen omkijken meer naar.

Heeft u een achterstand met betalen van uw zorgverzekering

Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar om hierover afspraken te maken. Bij een betalingsachterstand kunt u niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Wat houden GarantVerzorgd 1, 2 en 3 in

GarantVerzorgd 1 en 2

  • Voor mensen met een inkomen tot maximaal 110% van het bijstandsniveau. De hoogte van deze bedragen kunt u vinden op de website van Menzis.
  • Uw verplichte eigen risico is niet meeverzekerd. U kunt wel bij Menzis kiezen uw eigen risico gespreid te betalen. Menzis incasseert dan automatisch tien maanden € 38,50 per maand (februari tot en met november). Dit kunt u aanvragen via www.menzis.nl/mijnmenzis. U kunt ook bellen naar de OverstapCoach via tel. 088 222 40 40.

Heeft u weinig zorgkosten en een laag inkomen? Dan is GarantVerzorgd 1 of 2 een goede keuze.

Het netto bedrag bij dit percentage kunt u vinden onder het tabblad Bijzonderheden en ook op www.gezondverzekerd.nl/menzis.

Garant Verzorgd 3

Voor mensen met een inkomen tot maximaal 120% van het bijstandsniveau. De hoogte van deze bedragen kunt u vinden op de website van Menzis.
Kiest u voor de Garant Verzorgd 3 dan is uw verplichte eigen risico wel meeverzekerd. U hoeft dan het verplicht eigen risico van € 385,- (bedrag van 2019) niet te betalen. Let op! U kunt niet kiezen voor vrijwillige verhoging van het eigen risico.

Heeft u veel zorgkosten en maakt u vaak gebruik van uw zorgverzekering? Dan is GarantVerzorgd 3 een goede keuze.

Het netto bedrag bij dit percentage kunt u vinden onder het tabblad Bijzonderheden en ook op www.gezondverzekerd.nl/menzis.

Drie aanvullende tandverzekeringen.

Vindt u een gezond gebit belangrijk? Een tandartsverzekering is dan een goede aanvulling. De basisverzekering vergoedt tandartskosten namelijk maar beperkt. Bij Menzis kunt u kiezen uit 3 tandartsverzekeringen voor de vergoeding van controles, behandelkosten en orthodontie.

Netto bedragen

GarantVerzorgd 1 en 2

Tot aan de pensioengerechtigde leeftijd is uw netto inkomen per maand € 1.042,- (alleenstaande en alleenstaande ouder) of € 1.488,- netto (gehuwd/samenwonend).

Vanaf de pensioengerechtigde leeftijd is uw netto inkomen per maand niet hoger dan € 1.234,- (alleenstaande en alleenstaande ouder) of € 1.687,- netto (gehuwd/samenwonend).

Let op: deze bedragen zijn een indicatie en exclusief vakantiegeld.

GarantVerzorgd 3

Tot de pensioengerechtigde leeftijd is uw netto inkomen per maand tot € 1.137,- netto (alleenstaande en alleenstaande ouder) of € 1.623,- netto (gehuwd/samenwonend).

Vanaf de pensioengerechtigde is uw netto inkomen niet hoger dan € 1.346,- netto (alleenstaande en alleenstaande ouder) of € 1.840,- netto (gehuwd/samenwonend).

Let op: deze bedragen zijn een indicatie en exclusief vakantiegeld.

Welke vergoedingen kan ik krijgen via de GarantVerzorgd verzekeringen

Op www.gezondverzekerd.nl ziet u welke vergoedingen er zijn. Type daar Enschede bij “Type de naam van uw gemeente”.

Moet ik bij Menzis verzekerd zijn?

U bent natuurlijk niet verplicht u bij Menzis te verzekeren. Als u kiest om bij uw huidige zorgverzekeraar te blijven of naar een andere te gaan, dan krijgt u geen vergoedingen via bijzondere bijstand als die ook via de GarantVerzorgd verzekering van Menzis vergoed worden.

Zorgtoeslag via de belastingdienst

Als u een inkomen op het bijstandsniveau ontvangt, kunt u misschien een zorgtoeslag via de belastingdienst krijgen. Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van uw zorgverzekering.

Of u zorgtoeslag krijgt en hoe hoog de toeslag is, hangt af van uw inkomen. U kunt hiervoor een aanvraagformulier downloaden op de website van de Belastingdienst. Deze zorgtoeslag kunt u ook per telefoon aanvragen via 0800 - 0543 (maandag t/m donderdag van 8.00-20.00 uur en vrijdag van 8.00-17.00 uur).

 

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.