Individuele studietoeslag

Volg je een opleiding, ben je 18 jaar of ouder en je kunt door een beperking niet het minimumloon verdienen, of kun je je studie niet combineren met een (bij)baan? Dan kun je misschien een studietoeslag krijgen van de gemeente Enschede.

De individuele studietoeslag bedraagt € 300,- per maand. De studietoeslag wordt vanaf de eerste dag van de maand waarin de aanvraag is ingediend, toegekend voor de rest van het schooljaar. 

Waarom individuele studietoeslag

Individuele studietoeslag is een steuntje in de rug om toch een opleiding te doen of af te maken.

Het is geen lening die je moet terugbetalen. Je mag het geld gewoon houden en gebruiken waarvoor je maar wilt. Bijvoorbeeld voor kamerhuur, of om je studiebeurs te verlagen. Dan hoef je minder geld te lenen en heb je minder schuld.

Je kunt de Individuele studietoeslag digitaal aanvragen. Dat doe je via het aanvraagformulier bijzondere bijstand. Hiervoor heb je een actueel DigiD nodig. Als je dat niet hebt, moet je eerst DigiD aanvragen bij de Rijksoverheid

Als digitaal aanvragen niet lukt

Lukt het niet om de aanvraag digitaal af te handelen of heb je een vraag? Misschien kan iemand in je omgeving of op school je helpen.  Kan dat niet? Dan kun je ons op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bellen via 053 - 481 7800. We zoeken dan samen naar de beste manier om de individuele studietoeslag aan te vragen.

Je komt in aanmerking voor de studietoeslag als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent 18 jaar of ouder; en
  • Je woont in de gemeente Enschede; en
  • Je volgt een studie waarbij je recht hebt op studiefinanciering (WSF) of een tegemoetkoming in de studiekosten (WTOS); en
  • Je kunt door een beperking niet het wettelijke minimumloon verdienen of kun je je studie niet combineren met een (bij)baan; en
  • Je hebt geen Wajong-uitkering van het UWV; en
  • Je eigen vermogen is lager dan € 6.225,- als je alleenstaand bent, of lager dan € 12.450,- als je een partner en/of een kind hebt. Het vermogen van je ouders telt niet mee.

Individuele studietoeslag stopt als je stopt met studeren

Je bent verplicht wijzigingen die gevolgen hebben voor je recht op individuele studietoeslag aan ons door te geven.

Stop je met je studie en stopt je studiefinanciering (tijdelijk)? Of voldoe je niet meer aan één van de andere voorwaarden? Je kunt ons op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bellen via 053 - 481 7800. De individuele studietoeslag stopt dan.

Geef wijzigingen op tijd door. Dan hoef je geen geld terug te betalen. Wil je daarna weer individuele studietoeslag ontvangen? Dan moet je opnieuw een aanvraag doen.

De toekenning is tot het einde van een schooljaar. Een schooljaar loopt van 1 augustus van een bepaald jaar tot en met 31 juli van het jaar daarop. Aan het einde van het schooljaar is bekend of je doorgaat met de opleiding of niet. Herbeoordeling vindt op dat moment plaats. Voldoe je na afloop van het schooljaar nog aan de voorwaarden? Dan kun je voor het volgende studiejaar opnieuw studietoeslag aanvragen.

De individuele studietoeslag wordt toegekend voor maximaal 12 maanden en per maand uitbetaald in 12 gelijke delen.

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.