Bijstand en zorgverzekering

Bijzondere bijstand en medische kosten

Voor medische kosten wordt geen bijzondere bijstand verstrekt. Alleen voor dieet- of bewassingkosten is een vergoeding vanuit de bijzondere bijstand mogelijk. Voor de meeste medische kosten kunt u een beroep doen op de uitgebreide GarantVerzorgdverzekering van Menzis

Basiszorgverzekering

Iedereen is wettelijk verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten. De premie voor de basiszorgverzekering en de aanvullende verzekeringen moet u zelf betalen. Als u een inkomen op het sociaal minimum ontvangt, heeft u recht op Zorgtoeslag via de belastingdienst. U kunt hiervoor een aanvraagformulier downloaden op de site van de Belastingdienst.

U kunt Zorgtoeslag ook per telefoon aanvragen via 0800 - 0543 (maandag t/m donderdag van 8.00-20.00 uur en vrijdag van 8.00-17.00 uur).

Collectieve aanvullende verzekering

De gemeente heeft met Menzis Zorgverzekeraar een collectieve aanvullende verzekering afgesloten: het GarantVerzorgdpakket. Als u gebruik maakt van deze collectieve verzekering, dan betaalt u een lagere premie en krijgt u een gratis uitbreiding van het aanvullende verzekeringspakket voor ziektekosten. Daarnaast geeft deze uitbreiding voor een aantal dingen hogere vergoedingen zonder extra kosten.

U kunt zich aanmelden voor de gemeentelijke collectieve zorgverzekering via de website: www.gezondverzekerd.nl.

 

Alle Enschedese inwoners met een inkomen tot 110% van het sociaal minimum kunnen zich voor het collectieve Garant Verzorgd- pakket aanmelden. Daarnaast is het voor burgers met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum mogelijk om zich voor het collectieve GarantVerzorgdpakket aan te melden als zij verzekerd (willen) zijn via het uitgebreide aanvullende pakket Extra Verzorgd 3. In dit pakket is ook het eigen risico meeverzekerd.

Mensen die tot 130% van het minimum verdienen en die geen gebruik kunnen maken van de GarantVerzorgdverzekering, kunnen zich wel met korting laten verzekeren voor de algemene basis- en aanvullende verzekering.

U bent natuurlijk niet verplicht u bij Menzis te verzekeren. Als u besluit om bij uw huidige zorgverzekeraar te blijven, dan is het gevolg dat u voor kosten die vergoed worden via de GarantVerzorgdverzekering  geen vergoeding (is ingegaan per 01-01-2012). Het is dan uw eigen keuze om geen gebruik te maken van de vergoedingen die zijn opgenomen in het GarantVerzorgdpakket van Menzis.

Wilt u weten welke vergoedingen u kunt krijgen via de GarantVerzorgdverzekering van Menzis kijk dan op de website van Menzis voor de meest actuele gegevens. Voor een vergelijking van zorgverzekeraars kunt u de site www.gezondverzekerd.nl raadplegen.

Overstappen

Heeft u al een GarantVerzorgdverzekering afgesloten dan vergoedt Menzis de meeste zorgkosten die voorheen onder de bijzondere bijstand vielen.
Heeft u nog geen (GarantVerzorgd)verzekering van Menzis, dan kunt u in een aantal gevallen nog overstappen:

  • Vanaf november tot februari kunt u zich aanmelden.
  • U bent bij Menzis verzekerd, maar heeft nog geen GarantVerzorgdverzekering (overstappen kan dan gedurende het hele kalenderjaar).
  • U komt in Enschede wonen (overstappen kan dan gedurende het hele kalenderjaar).
  • Als uw inkomen lager ligt dan 110% van het sociaal minimum, dan kunt u een van de  GarantVerzorgdpakketten afsluiten.

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.