Uitkering IOAW: Wet Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte Werkloze werknemers

Oudere werkzoekenden

Voor oudere werkzoekenden bestaan drie soorten uitkeringen: de IOAW, IOW en de IOAZ.

IOAW

Als u geboren bent voor 1965 dan kunt u een IOAW-uitkering aanvragen. De IOAW-uitkering zorg ervoor dat u en uw partner een inkomen krijgt dat ligt op (tenminste) het bijstandsniveau. Na afloop van uw WW-uitkering kunt u IOAW uitkering aanvragen.

Voor de IOAW gelden voorwaarden en de hoogte van de IOAW hangt af van uw inkomen. Meer informatie over IOAW vindt u op de website van de Rijksoverheid. Daar vindt u ook informatie over de IOAZ en de IOW.

Als u een uitkering ontvangt heeft u de arbeidsverplichtingen en de inlichtingenplicht. Kijk voor meer informatie onder Voorwaarden.

Wijzigingen altijd doorgeven; dit kan digitaal

Heeft u al een IOAW uitkering en verandert er iets in uw situatie? U moet veranderingen altijd direct aan ons doorgeven omdat die van invloed kunnen zijn op uw uitkering. Zo voorkomt u dat u later geld terug moet betalen, een maatregel of zelfs een boete krijgt.
Het gaat om alle wijzigingen in uw persoonlijke, woon-, of financiële situatie. En het gaat ook om wijzigingen in de situatie van uw partner en eventuele inwonende kinderen. U bent zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van wijzigingen.

Meer informatie en het digitale wijzigingsformulier vindt u op de pagina Bijstand: wijzigingen digitaal doorgeven.