Uitkering IOAW: Wet Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte Werkloze werknemers

Oudere werkzoekenden

Voor oudere werkzoekenden bestaan drie soorten uitkeringen: de IOAW, IOW en de IOAZ. Vanaf 1 januari 2015 is de IOAW alleen voor een kleinere groep beschikbaar. De IOW blijft bestaan tot 2020.

U kunt in aanmerking komen voor een IOAW-uitkering als u 50 jaar of ouder bent en werkloos.  De IOAW-uitkering verschaft u en uw partner een inkomen dat ligt op (tenminste) het bijstandsniveau. Na afloop van uw WW-uitkering kunt u een beroep doen op de IOAW. Voor de IOAW gelden voorwaarden en de hoogte van de IOAW hangt af van uw inkomen. Meer informatie over IOAW, IOW en IOAZ (Rijksoverheid.nl).

De IOAW wordt sinds 1 januari 2015 geleidelijk afgebouwd. Alleen mensen die geboren zijn voor 1965 kunnen dan nog een beroep doen op de IOAW.

Hoe vraagt u een IOAW-uitkering aan

Om een IOAW- aanvraag te kunnen doen moet u ingeschreven staan op werk.nl. Daarvoor verwijzen wij u door naar Werkplein Twente. Bij de informatie voor werkzoekenden vindt u de link naar de inschrijfpagina op werk.nl van het UWV. Hier schrijft u zich in als werkzoekende en plaatst u uw CV.

Digitaal aanvragen

U kunt een IOAW-uitkering digitaal aanvragen. Hiervoor heeft u een actueel DigiD nodig. Doet u de aanvraag samen met uw partner? Dan moet uw partner ook een werkend DigiD hebben. Als u die niet heeft moet u eerst DigiD aanvragen bij de Rijksoverheid.

Als u ingeschreven staat op werk.nl dan kunt u IOAW-uitkering aanvragen via dit digitale aanvraagformulier

Enschede.nl/mijnuitkering

Als u een IOAW uitkering krijgt van de gemeente Enschede, dan kunt u uw uitkeringsspecificatie online bekijken. Hiervoor heeft u DigiD nodig. Als u die niet heeft, moet u eerst DigiD aanvragen bij de Rijksoverheid.

Via de link enschede.nl/mijnuitkering kunt u inloggen in het Digitaal Loket Gemeente Enschede. U kunt vervolgens zelf zien of uw uitkering is overgeboekt; hoe hoog het bedrag is en u kunt de uitkeringsspecificatie printen. Vanaf de 1e van de maand, kunt u de specificatie van de voorgaande maand zien.

U komt in aanmerking voor een IOAW-uitkering als u onvoldoende inkomen heeft om van te leven. Voor de IOAW telt het inkomen van uw partner ook mee. Het inkomen van kinderen telt niet mee. Daarnaast moet u aan tenminste 1 van de volgende voorwaarden voldoen:

  • U bent geboren voor 1965.
  • U bent op of na uw 50e jaar werkloos geworden, maar u heeft nog niet de AOW-leeftijd: AOW-leeftijd berekenen (Rijksoverheid.nl).
  • U kreeg langer dan 3 maanden een WW-uitkering.
  • U heeft op of na uw 50e recht gekregen op een WGA-uitkering. (Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten). Deze WGA-uitkering is gestopt omdat u bij uw herkeuring voor minder dan 35% arbeidsongeschikt was.
  • U bent gedeeltelijk arbeidsongeschikt (minder dan 80%). En u had op 28 december 2005, voor de komst van de WIA, een IOAW-uitkering.

 

U vraagt de IOAW-uitkering aan via dit digitale aanvraagformulier.

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.