Uitkering IOAZ: Wet Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte gewezen Zelfstandigen

Als u stopt als zelfstandig ondernemer omdat u onvoldoende inkomen uit uw bedrijf heeft, komt u mogelijk in aanmerking voor een IOAZ-uitkering. Ook oudere zelfstandig ondernemers met onvoldoende inkomsten uit eigen bedrijf kunnen wellicht een beroep doen op de IOAZ,  De IOAZ biedt bij werkloosheid een inkomensgarantie op het niveau van het sociaal minimum.

Meer informatie over IOAW, IOW en IOAZ (Rijksoverheid.nl).

Enschede.nl/mijnuitkering

Als u een IOAZ uitkering krijgt van de gemeente Enschede, dan kunt u uw uitkeringsspecificatie online bekijken. U heeft hiervoor wel DigiD nodig. Als u die niet heeft moet u eerst DigiD aanvragen bij de Rijksoverheid.

Via de link enschede.nl/mijnuitkering kunt u inloggen in het Digitaal Loket Gemeente Enschede. U kunt vervolgens zelf zien of uw uitkering is overgeboekt; hoe hoog het bedrag is en u kunt de uitkeringsspecificatie printen. Vanaf de 1e van de maand, kunt u de specificatie van de voorgaande maand zien.

De IOAZ-uitkering vraagt u aan voordat u stopt met uw bedrijf. U doet dit bij het ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen).

Bel 074-2415100 of mail info@rozgroep.nl of maak online een afspraak voor een adviesgesprek. U hoort dan wat u moet doen en welke gegevens u moet aanleveren.

Het ROZ is gevestigd in het Ondernemerscentrum H164 Enschedesestraat 164 in Hengelo.

U moet de IOAZ-uitkering aanvragen vóórdat u met uw zelfstandig beroep of eigen bedrijf bent gestopt. Binnen anderhalf jaar na het indienen van de aanvraag en met een toekenningsbeschikking kunt u daadwerkelijk stoppen en kan de IOAZ-uitkering ingaan. De beoordeling van uw aanvraag wordt namens de gemeente Enschede afgehandeld door Regionale Organisatie Zelfstandigen (ROZ).

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.

Klacht indienen

Bent u niet tevreden over de dienstverlening of de manier waarop u behandeld bent door een medewerker van de gemeente? Dan willen we dit graag weten. U kunt uw klacht dan indienen bij de Klachtencommissaris.

Bezwaarschrift indienen

Bent u het niet eens met de beslissing van de gemeente? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen. U moet dit binnen zes weken na de datum van de beslissing doen. Hoe u dat moet doen leest u op de pagina Bezwaarschrift indienen.