In gesprek met Esschert Design

Esschert Design
19 juli 2017

Aan de Euregioweg worden we ontvangen door Jeroen Meijer, personeelsmanager bij Esschert Design. Esschert Design ontwerpt een uiteenlopend aanbod van artikelen voor tuin(ieren) en natuur.

Deze producten worden in China en Oost – Europa geproduceerd en vervolgens verkocht in via diverse winkels, waaronder Intratuin, Kruidvat, Oosterink, Hornbach, Action en Leen Bakker. Esschert Design telt 120 medewerkers, waarvan 65 in Enschede werkzaam zijn. Daarnaast hebben ze nog kantoren in Amerika en China, en agentschappen in diverse andere landen.

Jeroen laat ons een deel van het bedrijf zien, op weg naar het magazijn. Omdat ze de laatste jaren een sterke toename in personeel hebben gehad, hebben ze nu meerdere gebouwen in gebruik. Bij het magazijn is een aparte kantine ingericht, een scholingsruimte, en een grote werkruimte. Hier is een aantal mensen met een Wajong uitkering aan de slag. Rob Poel, werkleider en jobcoach van deze groep mensen, vertelt: “wij hebben bewust een prikkelarme omgeving gecreëerd. Hier werken wij onze orders af. We lunchen hier samen, en drinken er samen koffie.”

Naast de kantine is een ruimte ingericht als lokaal. Jeroen vertelt dat ze veel aandacht besteden aan scholing. Enige tijd geleden heeft de hele groep een opleiding tot logistiek medewerker niveau 2 behaald. De docent vanuit het ROC kwam elke vrijdag naar Esschert Design, en gaf hen intern les. “Een win-win situatie”, geeft Rob aan. De opdrachten die ze vanuit school kregen, werden meteen toegepast in de praktijk. Zo konden de opdrachten voor school worden uitgevoerd, en werd het werk ook afgehandeld. “We hebben weliswaar geen hoge werkdruk, maar het werk moet wel gedaan worden”, aldus Rob.

De werknemers verrichten ook klussen op andere afdelingen wanneer dit nodig is en mengen dan met de ‘reguliere’ arbeidskrachten. Dit wordt door Esschert Design ook als belangrijk ervaren, zodat ze zo breed mogelijk kunnen worden ingezet. Ze hebben momenteel vier ‘wajongeren’ een vast dienstverband kunnen bieden. In totaal werken er tien mensen met een beperking. Het liefst willen ze meer mensen die kans bieden. Het mooist zou echter zijn, wanneer je onbeperkt jaarcontracten kunt blijven bieden. “Nu moeten we soms noodgedwongen afscheid nemen van iemand, omdat onze vaste schil anders te groot wordt. Wanneer je mensen onbeperkt tijdelijke contracten zou kunnen bieden, zouden veel werknemers veel langer bij ons blijven werken.” 

Een groot aandeel in het succes van deze wajongeren, komt door de inzet van een vaste begeleider (Rob). Hij kent de mensen en hun beperkingen. “Belangrijk is om duidelijkheid te creëren”, vertelt hij. “Gedurende mijn vakantie komt Jeroen 2 keer per dag op de afdeling om met de mensen in gesprek te gaan en eventuele problemen te ondervangen.” Daarnaast zijn er op de afdeling zelf twee mensen verantwoordelijk gemaakt voor de planning en productie.

De groep is hecht en dat is te merken. Rob geeft aan dat er nauwelijks problemen zijn. Ze hebben zelfs een WhatsApp-groep opgericht en de groep trekt privé ook met elkaar op.

Wat Rob als afsluiter graag wil meegeven: “Je neemt iemand met een beperking niet aan omdat je een goedkope kracht wilt. Je moet hen wel begeleiden, maar dan levert het zeker wat op!”