In gesprek met Hartman

24 oktober 2017

Bij Hartman worden we in de gezellige hal ontvangen, door Frank Gemert, logistiek manager. Onder het genot van een kopje koffie vertelt Frank ons over de historie van Hartman.

Stonden ze vroeger vooral bekend om de productie van de kunststof meubelen, tegenwoordig is de collectie veel uitgebreider dan dat. Bepaalde modellen zijn echter al meer dan 10 jaar in het assortiment.

De productie is tegenwoordig hoofdzakelijk uitbesteed aan China. Daar heeft Hartman ook een kantoor, met 4 man personeel. Zij voeren o.a. de controle uit op de productie. Producten gaan vanuit China rechtstreeks naar de afnemers, bijvoorbeeld naar Kees Smit tuinmeubelen.

Frank laat ons de showroom zien. “De collectie die er nu staat, is volgend jaar verkrijgbaar in de winkel.” Ze werken steeds meer met 'drop shipments'. Producten die bijvoorbeeld via bol.com zijn besteld, worden dan direct bij de klant geleverd. De logistiek hebben ze uitbesteed. De dozen die ze gebruiken voor de meubels, passen precies in de distributie van aanbieders.

Naast een kantoor in China zijn er ook locaties in Duitsland, Tsjechië, UK, en Noorwegen. De producten gaan de hele wereld over. In het hoofdkantoor in Enschede werken ongeveer 50 medewerkers, verspreid over kantoor, magazijn, en accountmanagers. Toen Hartman zelf nog produceerde, hadden zij in het hoogseizoen vier- tot vijfhonderd medewerkers in 3 ploegen werken. Langzaam maar zeker hebben zij taken afgestoten. Eerst de afdeling metaal verminderd, daarna hebben zij de productie van de kussens uitbesteed. Nu houden ze zich voornamelijk bezig met productontwikkeling.

Na het faillissement in 2005 heeft Hartman een doorstart gemaakt met 20 personeelsleden. Dit aantal is in 12 jaar tijd dus meer dan verdubbeld.

Al jaren werken ze samen met Werkplein Twente. Franks voorganger, Henri Brookhuis, is daar 10 jaar geleden al mee gestart. Waren het destijds vooral 'handjes' die werden afgenomen, nu is er een logistiek traject opgestart, samen met het ROC. Kandidaten krijgen een logistieke cursus en hun heftruck- en reachtruck certificaat. Werkervaring doen ze op bij Resin, Geas, Jardin, POCO of Hartman. De opleiding wordt inhouse bij Hartman gegeven. Ze nemen, waar mogelijk, de mensen ook na het traject aan. Roy Hofstee is als praktijkbegeleider gekoppeld aan de kandidaten. Hij gaat mee naar banenmarkten om de kandidaten extra te kunnen promoten.

Meer weten over Hartman?

Tijdens de volgende Werkpakt keurmerk uitreiking op 30 november opent Hartman de deuren van haar showroom. Noteer deze avond alvast in uw agenda!