In gesprek met Hassing Totaalstoffering

08 oktober 2018

We zijn op bezoek bij Jeffrey Reuver, bedrijfsleider van Hassing totaalstoffering aan de Twekkeler Es. In 2006 is dit bedrijf opgericht onder de naam Hassing en ten Cate. Sinds 2011 draagt het de naam Hassing Totaalstoffering.

Hoe het allemaal begon

Hassing is in 2006 opgericht door de schoonvader van Jeffrey. Hij werkte destijds bij de sociale werkvoorziening  en had al snel in de gaten dat dit werk verzelfstandigd kon worden. Hij is samen met Ten Cate begonnen met dit bedrijf. In 2009 is Jeffrey in de zaak gekomen. In 2011 is er een overname geweest vanuit de SW waardoor het bedrijf is gegroeid naar 50 man personeel. Al vrij snel na het opstarten van het bedrijf heeft Ten Cate zich teruggetrokken. Op dit moment werken er nog ongeveer 30 mensen bij Hassing. Veel nieuwe aanwas van personeel krijgen ze nu van uit de wajong en statushouders.

Ze werken samen met weverij AC ter Kuile in Haaksbergen. Dit bedrijf heeft een duurzaamheidsprijs gewonnen. Zij maken nieuwe stoffen van reststukken stof. Dit doen zij door de stukken stof uit elkaar te halen, de vezels op kleur te sorteren en nieuwe stoffen van te maken. Van dit bedrijf krijgen zij 244 verschillende kleuren stof.

Deelname Twente Move2Social

Hassing heeft in de eerste editie meegedaan met een project bij Twente Move2Social. Het project ‘Feelinghome’ is hier uit voortgekomen. In dit project maken statushouders kussentjes van rest stoffen. De vulling van deze kussentjes is van gerecycled materiaal. Denk hierbij aan bijvoorbeeld oude gymmatten die zij verpulveren. Dit polyethermateriaal heeft in het milieu 400 jaar nodig om af te breken. Via een speciale machine worden er kleine vlokjes van gemaakt die vervolgens als vulling dienen in de kussens. Stukjes stof die zijn overgebleven van partijen worden als kussenhoes hier omheen genaaid.

De kussens en krukjes die zij stofferen in dit project, worden onder andere via Loods5 verkocht. Ook zijn zij bezig met een aantal ‘shop in shops’ om hun producten aan de man te brengen. Ze worden onder andere als relatiegeschenk gebruikt. 

Inhouse training voor statushouders

Vanaf juli 2018 gaan ze starten met een nieuw project. Zij gaan de inburgeringscursus voor statushouders inhouse aan bieden. Statushouders hebben drie dagdelen in de week taalles. Wanneer zij daarna naar het werk moeten reizen, gaat er veel tijd verloren. Door de taal training inhouse aan te bieden, is de motivatie voor de medewerkers groter om daarna aan het werk te gaan en gaat er minder tijd verloren. De statushouders werken zes maanden met behoud van uitkering, in deze periode volgen zij ook de taallessen. Na deze periode krijgen ze een contract voor zes maanden.

Er is een erg gemêleerde groep ontstaan, zo werken er mensen uit Libanon, Syrië, Irak, Irak, Turkije en Suriname.

Het is in deze branche moeilijk om aan geschikt personeel te komen. Veel jongeren kiezen voor andere richtingen dan voor meubelstoffering. Ze zijn bezig met het ROC om te kijken of de opleiding ook in deelcertificaten aangeboden kan worden. Dan kunnen mensen aan de slag en tegelijkertijd certificaten behalen. Er zijn ongeveer vier meubelstoffeerderijen in heel Nederland, vergelijkbaar met Hassing. Zij hoeven weinig acquisitie te plegen om klanten te werven. Hassink stoffeert vrijwel alles: campers, boten, auto’s, banken, stoelen etc.

Naast meubelstoffering houdt Hassing zich ook bezig met andere duurzame producten: zo hebben zij houtplaten ontwikkeld die gemaakt worden van schors, bladeren en oud papier. Hier worden bijvoorbeeld meubels van gemaakt. Ook vervaardigt Hassing de treeplanken van alle treinen in Nederland. Deze zijn gemaakt van volledig duurzaam hout en 100% recyclebaar.

Klik om meer te weten over Hassing en het project ‘Feeling home’.