In gesprek met Kato

18 mei 2017

Op bedrijventerrein de Josink Es gaan we op bezoek bij Kato. Thijs Verdriet vertelt over hun core business: “wij leveren een totaalinrichting, van concept tot uitvoering.”

Kato is ooit begonnen als handelsfirma. In 2008, onder leiding van Thijs, is het roer omgegooid en zijn ze projectmatiger gaan werken. Er wordt een totaalpakket aangeboden; van vloeren en wanden tot aan de meubels. Daarnaast wordt er ook veel ingekocht bij andere bedrijven.

Met veertien mensen bedienen zij heel Nederland. Acht monteurs zorgen voor de uitvoering op locatie. Zij helpen bij verhuizingen, maar halen ook ruimtes leeg en zorgen voor de nieuwe inrichting. De producten worden veelal als halffabricaat besteld en ter plekke in elkaar gezet.

Indien nodig wordt het ingenomen meubilair opgeknapt, bijvoorbeeld door Hassink Totaalstoffeerders. Wat écht niet opnieuw opgeknapt kan worden, wordt gescheiden aangeleverd bij verschillende verwerkers. Zo gaat het plastic naar Rodepa en wordt melanine eerst verwerkt in een shredder en dan aangeleverd bij Twence.

Opdrachten zijn soms kleinschalig, soms terugkerend. Regio Twente, ROC, Aveleijn, Asito, Reggefiber zijn enkele voorbeelden van hun klanten. Voor de klanten met een terugkerende vraag hebben zij artikelen op voorraad, waardoor zij binnen een week een locatie kunnen opzetten. Voor Thijs is gedrag en motivatie belangrijker dan de juiste papieren. Veel werk is wel te leren. Zelf heeft hij ook de kans gekregen zich te bewijzen. Deze kans gunt hij ook anderen. Zo heeft hij iemand die via het Leger des Heils kwam een kans geboden. Na het leertraject is hem een dienstverband aangeboden. “Maar iemand moet zelf willen”, aldus Thijs. “Indien iemand zijn kansen niet grijpt, dan houdt het op. Anders krijg je het fruitmand effect. Leg een appel met een rottend plekje in de fruitschaal en het heeft al snel de hele fruitschaal geïnfecteerd.”

Bij Kato werkt een DTP-er met een SW indicatie. “Omdat het op kantoor te hectisch is, werkt hij vanuit huis”, geeft Thijs aan. “Ik lever hem mijn ideeën en plattegronden per mail aan en hij werkt deze uit tot 2D en 3D tekeningen.” Voor Kato is het niet noodzakelijk dat hij op kantoor aan het werk is. Een win-win situatie.

Na afloop van ons gesprek wordt gevraagd of we een boterham mee eten. “Ook wanneer klanten of leveranciers rond lunchtijd bij ons komen, vragen we ze mee te eten.” De sfeer is er informeel. We krijgen een rondleiding door de bovenverdieping van het pand die ingericht is als showroom. Hier zijn verschillende stijlen inrichtingen te vinden.

Meer weten over Kato? Wil je ook de showroom bezoeken? Bekijk dan hun website.