Het Bewoners Team Boswinkel wil aanpak eikenprocessierups

06 februari 2019

Het Bewoners Team Boswinkel (BTB) wil zich actief inzetten om samen met gemeente en bewoners een nieuwe groei-explosie van deze plaag te voorkomen.

Boswinkel is een mooie wijk met veel groen en rijk aan eikenbomen. Ze staan langs straten en dichtbij woningen. Vorig jaar zaten veel eikenbomen vol met eikenprocessierupsen. Reacties van bewoners stroomden binnen: van bewoners die hun ramen dicht hielden, de was niet meer buiten hingen en kampten met gezondheidsklachten.

In januari tijdens een bijeenkomst van gemeenteraadsleden (de stadsdeelcommissie) deed BTB lid Edwin Logtenberg een tweede oproep: welke maatregelen worden uitgevoerd en is er meer menskracht beschikbaar? Ten opzichte van vorig jaar is er echter geen extra inzet van menskracht of meer geld beschikbaar. Maatregelen moeten vooral komen van acties voor meer biodiversiteit. Denk aan meer bloemenlinten in de hele stad en insectenhotels, zodat er meer natuurlijke bestrijders komen die een groeiexplosie van de rupsen kunnen voorkomen. Met alleen het opruimen van broedplaatsen (nesten) lukt het niet, deze aanpak is te arbeidsintensief. Het Bewoners Team Boswinkel pleit er voor dat er meer geld en menskracht wordt aangewend voor de bestrijding van deze plaag.