Samen Enschede vergroenen

Afbeelding 'De agenda van West' met Martin en Angelien
12 januari 2022

Door het veranderende klimaat kunnen problemen met water, warmte en de natuur ontstaan.

Voor de toekomst van Enschede is het daarom belangrijk om te vergroenen. Dat kan op heel veel verschillende manieren. Niet alleen in uw eigen tuin of op uw balkon, maar ook samen met uw straat of buurt. Martin Koekoek, wijkbeheerder in stadsdeel West en Angelien Hoppen van de Groene Loper leggen er graag meer over uit.

‘’Enschede heeft de ambitie om te vergroenen. Zo houden we de stad leefbaar voor de volgende generatie Enschedeërs. Als stadsdeelbeheer Enschede-West kijken we samen met bewoners naar kansen om te vergroenen”. Angelien vult aan: ‘’Eigenlijk is vergroenen heel simpel: tegel eruit en een plantje erin. Wat dat betreft zijn er heel veel mogelijkheden. Met de Groene Loper proberen we zoveel mogelijk inwoners te stimuleren om te vergroenen’’.

Geveltuintjes aanleggen

Een van de mogelijkheden om de buurt te vergroenen is het aanleggen van geveltuintjes. Bij de aanleg van een geveltuintje worden er tegels die langs de huizen liggen vervangen door planten. Angelien vertelt: ‘’Om hier meer aandacht voor te vragen konden straten van maart tot en met november meedoen met een winactie voor geveltuintjes. We hebben aan 10 straten 10 geveltuintjes weggegeven. De gemeente regelde het straatwerk en de grond, bewoners mochten zelf een plantenpakket kiezen. Bij elkaar hebben we met die actie ruim 500 meter aan geveltuintjes aangelegd, onder andere aan de Usselerweg en de Dennenweg.” Tijdens de plantdagen was er een hoop gezelligheid in de straat. Mensen zeiden: “We hebben wel een buurtapp, maar nu spreken we elkaar echt”. Dat is ook wat groen met mensen doet!’.

Lees het hele verhaal van Martin en Angelien op www.enschede.nl/west bij de Agenda van West.