Hulp bij mantelzorg

Als je langdurig en/of intensief zorgt voor bijvoorbeeld een familielid, buurman of buurvrouw, bent je mantelzorger. Goed zorgen voor een ander is mooi en ook vanzelfsprekend. Zorg daarbij ook goed voor jezelf. Praat over jouw zorg(en), geef aan waar je tegenaan loopt. Twijfel niet om hulp te vragen als dit nodig is. 

Mantelzorg combineren met werk

Veel mantelzorgers combineren mantelzorgtaken met werk. Dat betekent dat je vaak veel tegelijk moet doen op het werk en in je privésituatie. Als je de zorgsituatie op je werk bespreekt en samen met je werkgever zoekt naar oplossingen, zorg je goed voor jezelf en blijf je in balans. Dat is ook fijn voor je naaste en je werkgever. 

Mantelzorg bespreken met je werkgever

Niet alle mantelzorgers maken hun zorgsituatie bespreekbaar op het werk. Uit angst om er later op aangekeken te worden, vanuit carrièreperspectief of omdat mantelzorgers werk en privé gescheiden willen houden. Het loont om de situatie wel bespreekbaar te maken. Dit zorgt voor aandacht, begrip en hulp, indien nodig.

Voorbereidingstips voor het gesprek met je leidinggevende

Bespreek de volgende punten:

  • Van welk probleem je momenteel het meest last hebt bij het combineren van zorg met werk
  • Wanneer ‘het probleem’ ‘geen probleem’ meer zou zijn
  • Wat de negatieve gevolgen voor jou zijn als het probleem langer blijft bestaan
  • Aan welke oplossingen je zelf denkt

Vind je het lastig om in gesprek te gaan of verwacht je weinig begrip van jouw leidinggevende? Bespreek het gesprek dan vooraf met een iemand die je vertrouwt, een bedrijfsarts of bedrijfsmaatschappelijk werker, een mantelzorgmakelaar of wijkcoach. 

Andere mantelzorgers ontmoeten

Er zijn verschillende manieren om andere mantelzorgers te ontmoeten in Enschede.

Wij Mantelzorgers Enschede

Je kunt je aansluiten bij de community Wij Mantelzorgers Enschede. Deze community is opgericht voor en door Enschedese mantelzorgers. Je kan deelnemen aan themamiddagen en ontvangt maandelijks een digitale nieuwsbrief. Mantelzorgers leren er van elkaar en helpen elkaar om in balans te blijven.

Maandelijks organiseert Wij Mantelzorgers Enschede een themamiddag. Daar komen mantelzorgers op basis van thema’s die hen aanspreken bij elkaar. De bijeenkomsten worden in samenwerking met een medewerker van Wijkteams Enschede uitgewerkt. 

Voorbeelden van thema’s: 

  • Hoe ga ik in gesprek met de wijkteammedewerker
  • Feiten en fabels rondom uitvaart
  • Onafhankelijke clientondersteuning
  • Hulpmiddelen
  • Hoe houd ik de balans

Ook geven de leden input aan de gemeente Enschede over hun behoeften ten aanzien van mantelzorgondersteuning en -waardering. Aan het einde van iedere bijeenkomst is er een informeel moment waarop mensen met elkaar in gesprek kunnen onder het genot van een hapje en een drankje.

Je kunt je aanmelden voor deelname aan Wij Mantelzorgers Enschede via: mantelzorgcommunity@enschede.nl.

Training Mantelzorger in balans

Als mantelzorger regel en organiseer je veel, waardoor je eigen wensen en behoeften er soms bij in schieten. Met de training 'Mantelzorger in balans' kijk je samen met andere mantelzorgers naar wat jij nodig hebt om meer in balans te komen. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten.

Kosten en aanmelden

De deelname aan deze training is gratis. Voor informatie en aanmelding kun je contact opnemen via trainingen@wijkteamsenschede.nl. Je kunt ook bellen met 053-4817900.

Vragen over mantelzorg

Heb je vragen over mantelzorg, of zoek je tips? Bel met Mantelzorg Nederland, de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een naaste, via telefoonnummer 030 – 760 60 55. Je vindt ook veel informatie op de website van Mantelzorg Nederland.

Wijkwijzer

Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met de Wijkwijzer.

Anoniem

Ga naar Online Hulp op de website van SMD en stel je vraag anoniem. 

Telefonisch

Bel naar 053-48 17 900. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur.

Een persoonlijk gesprek

Kom langs bij een Wijkwijzer inlooppunt. Bekijk waar het dichtstbijzijnde Wijkwijzer inlooppunt is.