Wmo

Iedereen in Enschede moet zelfstandig kunnen wonen. Jong of oud, met of zonder beperking. Het kan zijn dat je dit (tijdelijk) niet meer kan, of dat je omgeving je niet (voldoende) kan helpen. Misschien kom je in aanmerking voor hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hiervoor doet een Wijkteammedewerker onderzoek naar jouw persoonlijke situatie. De uitslag van dit onderzoek bepaalt of je ondersteuning kunt krijgen vanuit de Wmo. Hieronder enkele voorbeelden waar de Wmo hulp bij kan bieden, maar als het nodig is, kan ook andere hulp worden ingezet.

Op de website van Rijksoverheid staat meer informatie over de Wmo.

Huishoudelijke hulp

Huishoudelijke hulp is: 

  • Het schoonhouden van de kamers die in gebruik zijn;
  • Het hebben van schone en draagbare kleding;
  • Dagelijkse maaltijden;
  • Het verzorgen van minderjarige kinderen. 

Je kan op twee manieren huishoudelijke hulp ontvangen:

  • Je kan het zelf regelen bij een vrij toegankelijke organisatie in huishoudelijke hulp;
  • Je kan een aanvraag indienen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Huishoudelijke hulp aanvragen

Bel 053-48 17 900.

Of kom langs bij een Wijkwijzer inlooppunt in uw buurt

Voorwaarden

Voor huishoudelijke hulp via de wmo geldt een aantal voorwaarden. Om te toetsen of je hieraan voldoet wordt een onderzoek uitgevoerd naar jouw persoonlijke situatie. In dit onderzoek wordt bijvoorbeeld onderzocht of je huisgenoten, familie of vrienden hebt die kunnen helpen, of je al hulp bij de huishouding hebt en of je misschien hulp kan krijgen in het kader van de Wet langdurige zorg (WLZ).

Vervoer

Door een beperking kun je misschien niet goed zelf reizen om bij vrienden of familie te komen. Er zijn dan verschillende mogelijkheden:

Reis je binnen Twente?

Dan kunt je jouw eigen reis plannen via de reisapp GOAN! Hier kies je zelf een vervoersmiddel en het tijdstip dat jou het beste uitkomt. Bekijk voor meer informatie de website van GOAN!

Reis je buiten Twente?

Dan kun je gebruik maken van het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer is toegankelijk voor bijvoorbeeld mensen met een rollator. Via de website 9292ov.nl kun je een (buurt)bus- of treinreis plannen.

Als dit geen oplossing voor je is, dan kan een medewerker van de Wijkwijzer je verder helpen. Er kan gekeken worden naar een vervoershulpmiddel zoals een scootmobiel of vervoer door een regiotaxi over een afstand van maximaal 25 kilometer.

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Je kunt gratis gebruik maken van onafhankelijke cliëntondersteuning van Zorgbelang Overijssel. Zij kunnen je helpen bij het zoeken naar de beste ondersteuning. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van Zorgbelang Overijssel.

Kom je er zelf niet uit?

Neem dan contact op met de Wijkwijzer.

Anoniem?

Ga naar Online Hulp op de website van SMD en stel je vraag anoniem. 

Telefonisch?

Bel naar 053-48 17 900. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur.

Een persoonlijk gesprek? 

Kom langs bij een Wijkwijzer inlooppunt. Bekijk waar het dichtstbijzijnde Wijkwijzer inlooppunt is.