Mantelzorg

Zorg jij voor een naaste of iemand uit jouw omgeving? Dan ben jij één van de 4 miljoen mantelzorgers in Nederland. Mantelzorger zijn kan een flinke invloed op jouw leven hebben.

Als mantelzorger kan je met van alles te maken krijgen. Je kan bijvoorbeeld zorgen voor een naaste met: 

 • Dementie;
 • Een verstandelijke beperking;
 • Een ziekte;
 • Een verslaving
 • Psychische problemen. 

Je kan op verschillende momenten van je leven mantelzorger worden. Er zijn mantelzorgers van alle leeftijden, en sommigen van hen doen het naast hun baan. In iedere levensfase kan een mantelzorger specifieke hulpvragen hebben. Je kan voor ondersteuning terecht bij de Wijkwijzer.

Andere mantelzorgers ontmoeten?

Sluit dan aan bij de community Wij Mantelzorgers Enschede. Deze community is opgericht voor en door Enschedese mantelzorgers. Je kan deelnemen aan themamiddagen en ontvangt maandelijks een digitale nieuwsbrief. Mantelzorgers leren er van elkaar en helpen elkaar om in balans te blijven. Zo kunnen ze de mantelzorgtaken (blijven) combineren met de zorg voor zichzelf, werk en andere bezigheden.

Themabijeenkomsten

Maandelijks organiseert Wij Mantelzorgers Enschede een themamiddag. Daar komen mantelzorgers op basis van thema’s die hen aanspreken bij elkaar. Deze thema’s dragen de leden zelf. De bijeenkomsten worden in samenwerking met een medewerker van Wijkteams Enschede uitgewerkt. 

Voorbeelden van thema’s zijn: 

 • Hoe ga ik in gesprek met de wijkteammedewerker;
 • Feiten en fabels rondom uitvaart;
 • Onafhankelijke clientondersteuning;
 • Hulpmiddelen;
 • Hoe houd ik de balans;
 • De rol en verantwoordelijkheden van verschillende hulpverleners. 

Ook geven de leden input aan de gemeente Enschede over hun behoeften ten aanzien van mantelzorgondersteuning en -waardering. Aan het einde van iedere bijeenkomst is er een informeel moment waarop mensen met elkaar in gesprek kunnen onder het genot van een hapje en een drankje.

Meer weten? Bekijk dan onze filmpjes over mantelzorgondersteuning.

Wij Ouders+ Enschede

Ben jij ouder of verzorger van een kind met een bijzondere hulpvraag? Dan kun je via Wij Ouders+ Enschede in contact komen met andere ouders die een vergelijkbare hulpvraag hebben.

Je kan je aanmelden voor deelname aan Wij Mantelzorgers Enschede via: mantelzorgcommunity@enschede.nl

Mantelzorger in balans

Als mantelzorger regel en organiseer je veel, waardoor je eigen wensen en behoeften er soms bij in schieten. Met de training 'Mantelzorger in balans' kijk je samen met andere mantelzorgers naar wat jij nodig hebt om meer in balans te komen. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten.

Wijkwijzer

Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met de Wijkwijzer.

Anoniem?

Ga naar Online Hulp op de website van SMD en stel je vraag anoniem. 

Telefonisch?

Bel naar 053-48 17 900.

Een persoonlijk gesprek? 

Kom langs bij een Wijkwijzer inlooppunt. Bekijk waar het dichtstbijzijnde Wijkwijzer inlooppunt is.