Eerste bewoners aangekomen in de noodopvang in Enschede

Foto van Hangar 18 op Vliegveld Twenthe
07 januari 2022

Afgelopen week hebben de eerste honderd mensen hun intrek genomen in de noodopvang op Vliegveld Twenthe.

“We hadden gerekend op 100 tot 150 mensen in die eerste week, maar dat zijn er uiteindelijk 100 geworden. Dat geeft ons de ruimte om alle procedures ook in de praktijk uit te testen en de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten”, aldus burgemeester Bovens van Enschede.

De eerste groep bewoners bestaat uit mannen uit verschillende landen van herkomst, de verwachting is dat in de loop van volgende week ongeveer 150 nieuwe bewoners zich zullen melden. Deze tweede lichting zal voor een groot deel bestaan uit gezinnen, kinderen met hun ouders. Om ook deze groep goed te kunnen ontvangen en een passende invulling van hun dagelijks verblijf te kunnen bieden, zijn er de afgelopen dagen veel zaken geregeld. Zo staat Vluchtelingenwerk klaar om voorlichting te geven en individuele ondersteuning te bieden, zijn er tolken beschikbaar, is er een ruim aanbod aan activiteiten voor kinderen, staat de geneeskundige-dienst paraat en wordt er voorzien in een passend onderwijsaanbod.

“Het is mooi om te zien hoeveel werk er de afgelopen weken verzet is om deze plek in te richten tot een goede noodopvanglocatie”, zegt burgemeester Bovens. “Of, zoals ik dat eerder heb genoemd, tot een sobere herberg waar we mensen een warm onthaal kunnen bieden. Dat is mogelijk gemaakt, niet alleen door tal van bedrijven uit de regio, maar ook dankzij onvoorstelbaar veel initiatieven vanuit de Enschedese samenleving. We hebben een bunker vol met goederen: kleding, spelletjes, kinderwagens, knuffels… teveel om op te noemen. Daarnaast hebben zich heel veel mensen, verenigingen, instellingen en andere organisaties gemeld om als vrijwilliger een bijdrage te leveren aan de opvang van deze tijdelijke bewoners in onze gemeente. Dat is wat Twentenaren volgens mij bedoelen met ‘Noaberschap’ en daar kun je als burgemeester alleen maar trots op zijn.”