Einde noodopvang vliegveld nadert

23 juni 2022

Op 30 juni 2022 is het zover. Dan komt er, zoals afgesproken, een einde aan de tijdelijke noodopvang op het vliegveld.

Het COA zorgt ervoor dat de bewoners naar andere opvanglocaties in Nederland gaan. Het COA heeft grote moeite met het vinden van locaties. Het kabinet stelde de nationale crisisstructuur in voor de opvang van asielzoekers. Want de asielopvang in Nederland loopt vast. 

Voor de bewoners van onze noodopvang betekent dit wéér een onzekere tijd. In de noodopvang vingen we de afgelopen maanden asielzoekers en statushouders op. Statushouders zijn mensen die een verblijfsvergunning voor Nederland hebben. Dit waren voornamelijk Afghaanse gezinnen. Een noodopvang is niet de plek voor deze statushouders. Zij staan namelijk al ingeschreven bij de diverse gemeenten in Nederland. Alleen hebben die gemeenten nog geen woning voor deze mensen.  
 
In februari schreef burgemeester Roelof Bleker een brief naar de collega-burgemeesters van verschillende Nederlandse gemeenten, waar deze statushouders aan toegewezen zijn. In de brief vroeg Roelof Bleker aan zijn collega's om hun best te doen voor onderdak voor deze Afghaanse gezinnen. Voor bijna de helft van gezinnen is een woning gevonden. En voor de andere helft dus helaas nog niet. Dit betekent dat deze gezinnen voor 1 juli vanuit Enschede naar een andere noodopvang in Nederland gaan. Daar zorgt het COA voor.