Uitval van nutsvoorzieningen

De uitval van nutsvoorzieningen als elektriciteit, gas, water of telefoon zorgt vaak voor veel ongemak. Het uitvallen van de verwarming in de winter kan voor sommige mensen levensbedreigend zijn. Instellingen waar ouderen of zieken verblijven, hebben hiervoor maatregelen getroffen.

Voor mensen die afhankelijk zijn van medische apparaten, kan de uitval van elektriciteit ook levensbedreigend zijn. Overleg in dat geval met de huisarts of het nodig is om de patiënt naar een ziekenhuis te brengen, wanneer de situatie te lang duurt. Ziekenhuizen en verzorgingshuizen hebben meestal een noodvoorziening.

Wat moet ik nog meer weten over...

  • de bereikbaarheid van het alarmnummer?
    Wanneer de telefoon uitvalt, moet het alarmnummer 112 wel bereikbaar blijven. Er wordt dan overgeschakeld naar een noodnet waarmee hulpverleningsorganisaties bereikbaar blijven. Mocht het telefoonnet overbelast raken, wanneer bij een calamiteit iedereen tegelijk gaat bellen, dan hindert dat de hulpverleningsdiensten bij hun werk. Bijvoorbeeld omdat het alarmnummer 112 niet te bereiken is. Er worden dan mobiele meldpunten geregeld, onder meer bij politiebureaus en door de inzet van brandweerauto's. De hulpverleners van politie en brandweer kunnen met mobilofoons verbindingen leggen. Wanneer u moet bellen vanwege een levensbedreigende situatie, kunt u naar een van deze posten gaan. De locatie daarvan wordt via Radio Oost bekend gemaakt. U kunt helpen overbelasting van het telefoonnet te voorkomen door naar de berichtgeving op de radio te luisteren en niet zelf te gaan bellen of internetten.
     
  • de duur van de uitval?
    Wanneer de gas- of elektriciteitsvoorziening uitvalt, kan dat vaak wat langer duren. U kunt dan problemen krijgen met de informatievoorziening en mogelijk met de verwarming. Zorg dat u altijd kaarsen of lampen op batterijen, een radio op batterijen en voldoende reserve-batterijen in huis heeft. Bij het herstel van de gasvoorziening na een storing kunnen gevaarlijk situaties optreden als waakvlammen niet opnieuw worden ontstoken. Controleert u daarom uw gastoestellen in huis, zoals fornuis, geiser en cv-ketel. Bij langdurige uitval van de watervoorziening neemt het waterbedrijf maatregelen. In de woonwijken worden dan mobiele units geplaatst van waaruit water wordt verstrekt.

Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.