Noaberschap Helmerhoek: thuisblijven en toch samen

Noaberschap Helmerhoek is er voor alle inwoners van Helmerhoek. Voor een helpende hand, samen leuke dingen doen of om samen een kopje koffie te drinken. Maar hoe doe je dit tijdens de coronacrisis? Team Noaberschap bedenkt creatieve oplossingen. “Het gaat om het idee en het gebaar”, vindt oprichtster Linda Ludwig.

Noaberschap Helmerhoek werd twee jaar geleden opgericht om eenzaamheid in de wijk Helmerhoek tegen te gaan. Linda vertelt: “Ik werd afgekeurd door reuma en kwam thuis te zitten. Ik dacht, als ik eenzaam ben dan zijn er vast meer mensen eenzaam.” Vanuit die gedachte is Noaberschap Helmerhoek ontstaan. Steeds meer vrijwilligers hebben zich sindsdien aangesloten bij het initiatief, waaronder Brigitte Oude Wolbers. “Het geeft heel veel voldoening. Ik doe dit al een jaar en ben nog lang niet van plan om te stoppen!” vertelt Brigitte enthousiast.

De Huiskamer vormt de basis voor het Noaberschap. “Voor de coronacrisis kwamen we elke maandagmorgen bijeen in de Huiskamer. Iedereen die behoefte heeft aan een stukje gezelligheid is welkom bij ons”, licht Linda toe. Normaal gesproken worden er activiteiten georganiseerd als schilderen en een high tea, maar ook linedancing. De vrijwilligers komen daarnaast ook bij de mensen thuis voor een kopje koffie, hulp bij huishoudelijke klusjes of gaan mee bij een bezoek aan de huisarts.

Sinds de start van de coronacrisis zijn veel activiteiten geannuleerd. Het Noaberschap gaat creatief om met de situatie. “We willen zoveel mogelijk voorkomen dat mensen zich nu eenzaam voelen doordat iedereen thuis moet blijven”, vertelt Linda. “We hebben daarom de Facebookgroep ‘Thuisblijven en toch samen’ opgericht voor de mensen van de Huiskamer. We starten één keer per week een videoactiviteit waarin we bijvoorbeeld samen handwerken en bijkletsen. Zo krijgen we ook gelijk mee of het goed gaat met de mensen die we spreken.

Maar er wordt nog veel meer gedaan. “We hebben bloembakjes gemaakt voor gezinnen die het nu moeilijk hebben. Dat leverde mooie reacties op”, vertelt Brigitte. “We helpen ook mensen die om één of andere reden zelf niet in staan zijn om de deur uit te gaan. Als mensen hulp nodig hebben, kunnen ze ons dagelijks bellen. Samen een kopje koffie drinken voor een luisterend oor of om wat boodschappen langs te brengen. Wel op anderhalve meter afstand natuurlijk”, vult Linda aan. “En ik heb net het idee bedacht om opa’s en oma’s uit de wijk elke dag een kinderboek te laten voorlezen via Facebook. We hebben vandaag de kinderboeken van de bibliotheek binnen gekregen!”

Meer weten? Kijk voor meer informatie op de Facebookgroep Thuisblijven…en toch samen Noaberschap Helmerhoek.

Linda Ludwig en Brigitte Oude Wolbers