Vrijwilligerswerk: goed voor je buurt en jezelf!

Vrijwilligers zijn onmisbaar in Enschede-Zuid. Ze organiseren activiteiten, beheren en onderhouden de wijkcentra, maken de buurt mooier en bieden hulp aan andere wijkbewoners. Mandy Geway, Wilma Kuypers en Gonda Reijnen weten er alles van. Zij zijn al jaren actief als vrijwilliger en leveren een waardevolle bijdrage aan de wijken. Maar dat niet alleen: ze leren zelf ook veel van het vrijwilligerswerk!

Het Doe Mee Huis

Het Stroinkshuis in Stroinkslanden is het multifunctionele buurtcentrum voor de wijk. M-Pact, een maatschappelijke organisatie die helpt bij het vinden van passend vrijwilligerswerk in Enschede, heeft hier het Doe Mee Huis opgezet. Veel buurtbewoners doen er vrijwilligerswerk en helpen in de keuken, schoonmaak of bij wisselende projecten. Mandy is leidinggevende in de keuken en verzorgt samen met andere vrijwilligers de catering en de buurthap. Wilma regelt alle zaken op het gebied van administratie en is betrokken bij verschillende projecten.

Wilma zat in de WAO en verveelde zich thuis. Per toeval kwam ze bij het Doe Mee Huis terecht en dat bevalt heel goed. Het leukste aan vrijwilliger zijn? Dat is volgens Wilma het contact met mensen: ‘Je bent onder de mensen, je hebt mooie gesprekken en het is gewoon heel gezellig’.

'We zien mensen groeien'

Mandy en Wilma zijn trots op wat ze nu in twee jaar bij het Doe Mee Huis hebben bereikt. ‘We zien zoveel mensen groeien. Ze komen hier binnen als vrijwilliger en je ziet hoe ze zelfverzekerder worden, durven praten, naar je toe komen. Daar ben ik trots op en daar doen we het voor’, vertelt Mandy.

Gonda zet zich op een andere manier in voor Zuid. Ze is lid van de werkgroepen wijkbudget Het Lang en de werkgroep wijkbudget Wesselerbrink. Samen met een aantal andere vrijwilligers beoordeelt ze aanvragen voor het wijkbudget. De vergaderingen zijn een keer per maand en verder is ze ongeveer een uur per week bezig met het doorlezen van de aanvragen. Gonda is geboren en getogen in Wesselerbrink en kent de wijk op haar duimpje: ‘Toen ik gevraagd werd voor de werkgroep dacht ik: het is niet veel werk en het draagt wat bij’.

'Je helpt de buurt vooruit'

Het doen van vrijwilligerswerk is goed voor de wijk, maar het heeft Gonda persoonlijk ook veel opgeleverd. Gonda vertelt: ‘Het is hartstikke leuk, je leert heel veel mensen kennen en je groeit er zelf ook van. Je leert luisteren, zelf een mening vormen, doorvragen als iets niet duidelijk is en je wordt er mondiger van. Je helpt de buurt vooruit en het helpt jezelf ook. Ik zou het iedereen aanraden!’ Mandy en Wilma zijn het daar helemaal mee eens: ‘Het mooiste is dat je jezelf leert kennen. Wie ben ik, waar sta ik voor, wie wil ik zijn? Dat is heel bijzonder.’ De dames doen dan ook een oproep aan andere wijkbewoners: ‘Kom uit huis en maak contact, dat maakt het leven zoveel mooier!’

Enschede-Zuid heeft jou nodig!

Wil jij ook aan de slag als vrijwilliger? Kijk dan in de Wijkwijzer bij welke maatschappelijke organisaties je vrijwilligerswerk kunt doen. Er is voor iedereen wat wils: niet alleen bij een Doe Mee Huis of werkgroep, maar bijvoorbeeld ook bij de bibliotheek, een wijkcentrum, verzorgingshuis of een andere organisatie. Weet je nog niet goed wat voor vrijwilligerswerk je wilt doen? Maak dan een afspraak bij M-Pact en bekijk samen met een matchingsadviseur welke organisatie goed bij je past.

Wilma, Gonda en Mandy vrijwilligers in Zuid