Asielzoekerscentrum (azc)
Enschede vangt voor meerdere jaren 550 asielzoekers op. Hierover heeft gemeente Enschede afspraken gemaakt met toenmalig staatssecretaris Eric van der Burg en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Waar staat het azc
Het azc staat aan de Parkweg 155-157.
Wanneer en hoelang
Op 15 november 2024 zijn de eerste bewoners verhuisd van de tijdelijke noodopvang op het vliegveld naar het azc aan de Parkweg. In 2023 is de afspraak gemaakt dat Enschede vluchtelingen opvangt voor de duur van 5 jaar, tot juli 2028. In overleg kunnen COA en de gemeente deze termijn telkens met 1 jaar verlengen.
Achtergrond vluchtelingen
De achtergrond van de vluchtelingen is heel verschillend. Dat komt omdat de instroom van vluchtelingen in Nederland ook heel verschillend is. De meeste asielzoekers zijn gevlucht uit Syrië, Turkije, Jemen, Eritrea en Iran.
Voorzieningen voor de vluchtelingen
Het COA regelt alles voor de bewoners zoals:
- Registratie
- Opvang
- Begeleiding
Het azc heeft een activiteitenprogramma waar de bewoners aan mee kunnen doen. Dat programma bestaat onder andere uit:
- Taallessen
- Lessen over de Nederlandse cultuur (gewoonten en gedragingen)
- Culturele activiteiten
- Sociale activiteiten
- Sportieve activiteiten
Voor statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) geldt dat zij vaak al met hun inburgering zijn begonnen en soms ook al werk hebben.
Buiten werk, school en activiteiten om kunnen bewoners zelfstandig hun dag invullen. Ze doen zelf hun boodschappen, koken zelf en zijn verantwoordelijk voor het schoonmaken van hun eigen leefruimte. Bewoners ontvangen daarvoor leefgeld.
VluchtelingenWerk is ook op de locatie aanwezig. Zij ondersteunt vluchtelingen en asielzoekers vanaf het moment dat ze worden opgevangen in Nederland, totdat ze zelfstandig hun weg kunnen vinden.
Gezondheid
Op het azc komt een kleine huisartsenpost van het GZA (Gezondheidszorg Asielzoekers), met:
- Huisarts
- Praktijkverpleegkundige
- Doktersassistent
- Praktijkondersteuners GGZ
Medewerkers van de GGD komen voor spreekuren, consulten en voorlichtingen naar het azc. Met een mobiele tandartsbus krijgen bewoners tandzorg. Voor volwassenen is dit een basis mondzorg, en voor kinderen preventieve mondzorg.
Onderwijs
De kinderen gaan in principe naar Taalschool De Globe (basisonderwijs) of naar de Internationale Schakel Klas (ISK, voortgezet onderwijs).
Veiligheid
Bij de receptie van de azc locatie is 24 uur per dag personeel aanwezig. Professionals van het COA zijn aanwezig van 8.00 tot 22.00 uur, in de weekenden van 9.00 tot 17.00 uur. De rest van de tijd zijn beveiligers aanwezig voor de receptie- en BHV-taken en controlerondes. Bij calamiteiten en incidenten wordt waar nodig de politie en/of de COA-bereikbaarheidsdienst ingeschakeld. Het COA werkt samen met beveiligingsbedrijf Trigion. De gemeente heeft in samenspraak met COA en politie een Veiligheidsplan opgesteld.
Helpen
Het COA regelt medewerkers en vrijwilligers voor de opvang. In Enschede doet het COA dat samen met M-Pact. Meer informatie hierover vindt u op COA Vrijwilligerswerk en donaties. Wilt u zich aanmelden voor vrijwilligerswerk op het azc in Enschede, mail dan naar enschede@coa.nl.
Omgevingsvergunning
Op 28 juni 2024 verleende de gemeente de omgevingsvergunning aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor de bouw van het azc. U kunt de omgevingsvergunning bij ons opvragen via vergunning@enschede.nl of telefonisch via 053 481 71 00. U kunt de stukken via de e-mail toegestuurd krijgen, of op afspraak inzien bij de balie van het Stadskantoor aan de Hengelosestraat.
Noodopvang
In de afgelopen jaren heeft gemeente Enschede op meerdere plekken noodopvang voor vluchtelingen gerealiseerd. Hieronder een overzicht van data en verschillende opvangplekken:
- Vanaf januari 2022 tot 30 juni 2022 noodopvang op Vliegveld Evenemententerrein Twenthe (Hangar 18 en gebouw C15) voor circa 500 vluchtelingen
- Van 21 september 2022 tot 7 oktober 2022 crisisnoodopvang Diekmanhal voor circa 200 vluchtelingen
- Van 1 juli 2022 tot 4 augustus 2023 crisisnoodopvang in de aankomst- en vertrekhal van vliegveld Twenthe voor circa 150 vluchtelingen
- Van 24 juli 2023 tot 24 juli 2024 noodopvang op Vliegveld Evenemententerrein Twenthe (Hangar 18 en gebouw C15) voor circa 550 vluchtelingen
Contact
Voor vragen over de asielopvang aan de Parkweg kunt u:
- Bellen met de wijkregisseur van de gemeente Enschede op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur: 06 – 28 90 09 30
- Uw vraag stellen via asielopvang@enschede.nl
- Contact opnemen met het COA: enschede@coa.nl
- Bellen met het azc: 088-715 23 50
U kunt zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief Opvang asielzoekers.
Meer informatie
- Besluit van het college van B&W
- Op coa.nl vindt u meer informatie over het COA en de opvangprocedure in Nederland
- De motie opvang asielzoekers van 23 juni 2023