Beschrijving van de organisatie
De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan van onze gemeente. De gemeenteraad geeft aan wat er moet gebeuren in de stad en controleert het werk van de burgemeester en wethouders. De griffie helpt de gemeenteraad. De burgemeester en wethouders vormen samen het college van B&W. Zij regelen de dagelijkse zaken. In de Gemeentewet staat wat zij wel en niet mogen doen. De gemeentesecretaris leidt, als algemeen directeur, de ambtelijke organisatie.
De ambtelijke organisatie bestaat uit 4 aandachtsgebieden:
- Stadsdelen, Concernzaken en Algemeen
- Sociaal
- Fysiek
- Bedrijfsvoering
Ieder aandachtsgebied heeft clusters met afdelingen met elk hun eigen vakkennis.
Stadsdelen, Concernzaken en Algemeen
Deze clusters zijn onderdeel van dit aandachtsgebied:
Concernstaf
De Concernstaf adviseert en ondersteunt het college, de burgemeester, de gemeentesecretaris en het gemeentelijk directieteam. Het helpt en verbetert bij de verbinding tussen bestuur, de stad en de gemeentelijke organisatie. Hierbij is de korte afstand naar het bestuur en andere partners binnen de gemeente heel belangrijk.
Stadsdeelmanagement
Het doel van het Stadsdeelmanagement is zorgen voor een prettige en veilige leefomgeving in ieder stadsdeel (Noord, Centrum, Zuid, Oost en West). Het Stadsdeelmanagement heeft een verbindende rol. Het sluit aan bij ideeën en initiatieven in de wijken en buurten. Het Stadsdeelmanagement werkt samen met onder andere woningcorporaties, politie, welzijnsinstellingen en scholen.
Chief Information Officer (CIO)
De CIO is verantwoordelijk voor de aanpak en regels van de gemeentebrede (digitale) dienstverlening en de digitale hulpmiddelen van de gemeente. Belangrijkste thema’s hierin zijn:
- Beveiliging van informatie
- Continuïteit
- Dienstverlening (digitaal) voor iedereen
- Bescherming van persoonsgegevens
Steeds meer wetten schrijven voor hoe we als samenleving om (moeten) gaan met digitalisering. De CIO vertaalt deze wetten naar een lokale aanpak en (digitale) diensten. Hiervan kunnen alle inwoners en ondernemers gebruikmaken.
Sociaal
Deze clusters zijn onderdeel van dit aandachtsgebied:
Strategie en beleid sociaal
Het cluster Strategie en Beleid Sociaal richt zich op:
- Beleidsontwikkeling
- Beleidsimplementatie
- Contractmanagement
- Subsidieverstrekking
- Toezicht
Zij houden zich bezig met onderwerpen zoals:
- Werk en inkomen
- Zorg en wonen
- Jeugd
- Asiel en integratie
- Gezondheid en sport
- Welzijn en wijkontwikkeling
Zij werken aan bestaanszekerheid, gezondheid en kansengelijkheid. Zij werken samen met andere organisaties en clusters binnen het aandachtsgebied Sociaal. Zij vertalen strategische keuzes naar oplossingen voor de inwoners van Enschede.
Wijkteams
Het cluster Wijkteams werkt samen met de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening in het samenwerkingsverband Wijkteams in Enschede. De ongeveer 300 medewerkers van de wijkteams ondersteunen inwoners met vragen naar jeugdhulp en of maatschappelijke ondersteuning. Zij geven informatie, advies of verlenen zelf hulp. Zij houden overzicht en stemmen de verschillende hulp op elkaar af. Zij geven een indicatie af voor hulp door een zorgaanbieder. Dat kan zijn:
- Hulp bij opvoeding
- Behandeling voor jeugdigen met GGZ- problemen tot dagbesteding
- Hulpmiddelen
- Trapliften
- Vervoersvoorzieningen
De wijkteammedewerkers werken vanuit verschillende locaties in de stadsdelen en zijn ook te vinden bij de wijkwijzers, scholen en huisartsen.
Werk en Inkomen
Het cluster Werk en Inkomen draagt bij aan de bestaanszekerheid van inwoners die het alleen niet redden. Zij:
- Voorkomen en bestrijden schoolverzuim en schooluitval.
- Begeleiden jongeren tussen 12 en 27 jaar weer terug naar school, naar werk of een combinatie daarvan.
- Verstrekken (bijzondere) bijstand en ondersteuning, maar stoppen dit ook als er geen recht op is.
- Helpen inwoners met een uitkering om weer mee te doen in de samenleving. Of om weer aan het werk te gaan.
- Zorgen voor ondersteuning bij het vinden van werk.
- Begeleiden statushouders bij hun inburgering.
- Helpen mensen met financiële problemen.
- Coördineren de nazorg bij ex-gedetineerden.
- Reguleren voor 8 gemeenten de instroom, doorstroom en uitstroom bij het beschermd wonen.
Beschut
Het cluster Beschut is het Werkontwikkelbedrijf DCW van gemeente Enschede. Zij zijn werkgever voor 400 medewerkers in een beschutte werkomgeving. Ook begeleiden zij mensen in hun weg naar werk. Dit doen ze via de afdeling Werkroute. Deze trajectkandidaten zijn onder andere afkomstig vanuit inburgering, het voortgezet speciaal onderwijs, de bijstand of de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Het werkontwikkelbedrijf DCW heeft 2 locaties: de Spoordijkstraat en de Blijdensteinbleekweg.
Programmabureau Sociaal
Het Programmabureau ondersteunt de leiding binnen het aandachtsgebied Sociaal in het bepalen en het vasthouden van de gewenste richting. Het gaat daarbij met name om de Planning & Control-documenten en de informatievoorziening.
Fysiek
Deze clusters zijn onderdeel van dit aandachtsgebied:
Ruimtelijke ontwikkeling en beheer
Het cluster Ruimtelijke Ontwikkeling & Beheer werkt aan de economische en ruimtelijke ontwikkeling van de stad. Het werkt aan het inrichten en onderhouden van Enschede. Van idee tot uitvoering. Zodat het in Enschede plezierig wonen, werken en verblijven is. Hierbij zijn duurzaamheid, klimaatadaptie en energietransitie belangrijke thema’s. Het gaat bijvoorbeeld om:
- Woningbouw. Hierbij zorgt het cluster ervoor dat nieuwe bouwprojecten en ruimtelijke ontwikkelingen binnen de landelijke en gemeentelijke regels passen.
- Het beheren van wegen, openbare verlichting en riolering. Hierbij zorgt het cluster ervoor dat de stad bereikbaar, leefbaar en veilig is.
Omgeving & Recht
Het cluster Omgeving & Recht houdt zich bezig met het uitvoeren en handhaven van taken in de fysieke leefomgeving. Dit is de omgeving waarin wij als mensen leven, wonen, werken, reizen en recreëren. De fysieke leefomgeving bestaat uit bouwwerken, infrastructuur en water. Ook bestaat het uit bodem en ondergrond, lucht, natuur, landbouw, landschappen en cultureel erfgoed. Binnen het cluster Omgeving & Recht zijn er verschillende afdelingen: Bestemmen, Vergunnen, Handhaven Bouwen en Milieu, Handhaven Openbare Ruimte en de Staf die de vak-afdelingen ondersteunt. De milieutaken zijn vanuit het cluster ondergebracht bij de Omgevingsdienst Twente.
Strategie & Beleid
Cluster Strategie & Beleid Fysiek Domein van de gemeente Enschede richt zich op beleidsontwikkeling en -implementatie, contractmanagement en subsidieverstrekking binnen het aandachtsgebied Fysiek. Het cluster behandelt thema's zoals stedelijke ontwikkeling, duurzame leefomgeving, economie, cultuur, mobiliteit, energie, wonen en landelijk gebied. Met als doel een aantrekkelijk, groen en duurzaam Enschede. Strategie & Beleid Fysiek Domein werkt veel samen met partners en andere clusters aan oplossingen voor de inwoners van Enschede.
Bedrijfsvoering
Deze clusters zijn onderdeel van dit aandachtsgebied:
Finance en Control
Het cluster Finance en Control helpt om te laten zien of we onze financiën op orde hebben. Waar we het geld aan uitgeven, leggen zij vast in de gemeentebegroting. Aan het einde van het jaar laten zij weten of dit is gelukt. Dit kunt u lezen in de jaarrekening. Tijdens het jaar houden zij de financiële administratie bij. Zij zorgen ervoor dat rekeningen op tijd worden betaald. Ook controleren ze of inkomsten op tijd binnenkomen. Binnen de organisatie geven zij advies aan afdelingen over hun uitgaven, zodat we altijd een goed overzicht hebben. Zij zorgen er ook voor dat we de zaken goed plannen en beheersen. Zij leggen doelen, afspraken en resultaten vast en controleren deze.
IT Bedrijf
Het cluster IT Bedrijf levert, beheert en onderhoudt alle producten en diensten die te maken hebben met computers en informatiesystemen die de gemeente nodig heeft. Denk hierbij aan:
- Netwerk- en serverbeheer
- Gegevensbeheer
- Informatieveiligheid
- Ondersteuning van eindgebruikers
Ook ondersteunen zij de digitale diensten voor de inwoners zoals:
- Online dienstverlening
- Digitale formulieren
- Gemeentelijke website
Deze diensten moeten altijd beschikbaar, veilig en gebruiksvriendelijk zijn. Zij streven voortdurend naar verbetering van deze diensten. Zij hebben bijzondere aandacht voor de veiligheid en privacy van gegevens. Daardoor voldoet de gemeente aan de wet- en regelgeving op het gebied van informatieveiligheid.
Interne dienstverlening
De ambtenaren in de interne dienstverlening:
- Ondersteunen de afdelingen bij hun inkopen
- Geven juridisch advies en handelen verzoeken in het kader van de Wet open overheid (Woo) en bezwaarschriften af
- Maken en voeren het P&O-beleid uit en zorgen voor de juiste mensen op de juiste plek
- Beheren het gemeentelijk vastgoed in de stad, waaronder gebouwen voor maatschappelijke organisaties en huisvesting voor scholen
- Verkopen en kopen vastgoed
- Zorgen ervoor dat bezoekers zich welkom voelen bij ons
- Zorgen ervoor dat onze medewerkers goed kunnen werken in onze gebouwen
Controller, Dienstverlening en algemeen
Het cluster Dienstverlening is hét visitekaartje van onze organisatie. Zij staan in direct contact met de inwoners en ondernemers. Zij kunnen dan ook direct iets betekenen. Hierdoor hebben zij een grote invloed op de dienstverlening en het imago van onze stad. Een verantwoordelijke taak, waarbij de inzet van onze medewerkers meteen zichtbaar is.