Geboorteaangifte

Binnen drie dagen na de geboorte van uw kind of kinderen moet u aangifte doen in de gemeente waar het kind geboren is. Als uw kind in een andere gemeente is geboren, kijk dan op de website van die gemeente hoe u aangifte doet.

Bent u in de gemeente Enschede bevallen: doe online de geboorteaangifte

Dit kan thuis of vanuit het ziekenhuis. Dit heeft u nodig voor de online aangfite:

  • DigiD (moeder én vader/duomoeder of moeder alleen);
  • erkenningsakte (als dit van toepassing is);
  • akte van naamskeuze (als dit van toepassing is).

Als u de geboorteaangifte hebt gedaan, dan krijgt de ambtenaar van de burgerlijke stand uw aangifte. Als alles goed is ingevuld, dan wordt de geboorteakte opgemaakt. U krijgt een kopie van de akte. Deze sturen wij per post op. De woongemeente van de moeder zorgt dat uw kind een burgerservicenummer krijgt en laat aan overheidsinstanties weten dat uw kind is geboren. 

Goed om te weten: wil de vader of duomoeder het kind erkennen tijdens de geboorteaangifte? Dat kan niet online. Maak hiervoor een afspraak

Online geboorteaangifte doen

Persoonlijk geboorteaangifte doen in het Stadskantoor 

Dit kan op afspraak in het Stadskantoor. Aangifte van een geboorte wordt gedaan door de vader, moeder of duomoeder van het kind of door iemand anders die bij de geboorte van het kind aanwezig is geweest. 

Afspraak maken geboorteaangifte

Geboorteaangifte en erkenning kind

Wil de vader of duomoeder het kind erkennen tijdens de geboorteaangifte, dan maakt u een afspraak voor geboorteaangifte en gelijktijdige erkenning. Voor de erkenning van het eerste kind komt u samen. Is er uit dezelfde relatie al eerder een kind erkend? Dan kan de vader of duomoeder de geboorteaangifte en erkenning alleen doen. Een toestemming van de moeder is wel nodig. 

Afspraak maken geboorteaangifte + erkenning

Lukt het u niet om zelf binnen drie dagen een afspraak te maken? Bel dan 14 053 voor het maken van een afspraak. Vanuit het buitenland belt u +31 53 4818181.