Binnen drie dagen na de geboorte van uw kind of kinderen moet u aangifte doen in de gemeente waar het kind geboren is. Als uw kind in een andere gemeente is geboren, kijk dan op de website van die gemeente hoe u aangifte doet.
Heeft u nog geen DigiD? U kunt deze eenvoudig aanvragen op www.digid.nl. Het duurt vijf werkdagen voordat u schriftelijk uw DigiD ontvangt. Bij de overheid moet u vaak uw identiteitskaart of paspoort laten zien. Zo weten wij wie u bent. Op internet kunt u laten zien wie u bent door in te loggen met uw DigiD. Voor het online doorgeven van een geboorte hebben beide ouders hun DigiD nodig.
Wilt u zelf in het Stadskantoor de geboorte doorgeven? Kijk dan bij tabblad ‘’Aanvragen’.
Heeft u geen DigiD of wilt u zelf in het Stadskantoor de geboorte doorgeven? Maak dan een afspraak.
Geboorteaangifte in het Stadskantoor
Aangifte van een geboorte wordt gedaan door de vader, moeder of duomoeder van het kind of door iemand anders die bij de geboorte van het kind aanwezig is geweest. U neemt mee:
- Uw geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of verblijfsvergunning;
- het trouwboekje of partnerschapsboekje als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft. De ambtenaar van de burgerlijke stand schrijft uw kind bij in het boekje als u dit wilt;
- bewijs van erkenning als het kind van tevoren is erkend. Alle informatie over Erkenning kind;
- als u heeft een bewijs van de geboorte (verklaring arts, verloskundige);
- kijk bij ‘Bijzonderheden’ als één of beide ouders in het buitenland wonen en het kind in Enschede is geboren;
- een verklaring van de stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting. Dit kan van toepassing zijn als het kind geboren is binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap van twee vrouwen. (Dit is niet nodig als het kind al erkend is. Zie Erkenning kind
Geboorteaangifte en erkenning kind
Wil de vader of duomoeder het kind erkennen tijdens de geboorteaangifte, dan maakt u een afspraak voor geboorteaangifte en gelijktijdige erkenning.Voor de erkenning van het eerste kind komt u samen. Is er uit dezelfde relatie al eerder een kind erkend? Dan kan de vader of duomoeder de geboorteaangifte en erkenning alleen doen. Een toestemming van de moeder is wel nodig. Lukt het u niet om zelf binnen drie dagen een afspraak te maken? Bel dan 14 053 voor het maken van een afspraak. Vanuit het buitenland belt u +31 53 4818181.
Dit heeft u nodig voor de online aangifte: • DigiD (moeder én vader/duomoeder of moeder alleen);• erkenningsakte (als dit van toepassing is);• akte van naamskeuze (als dit van toepassing is). Goed om te weten: check de spelling van de namen van uw kind goed. Het veranderen van voornamen kan na de aangifte alleen via de rechter.Als u de online aangifte heeft gedaan:
- Dan krijgt de ambtenaar van de burgerlijke stand uw aangifte;
- als alles goed is ingevuld, dan wordt de geboorteakte opgemaakt;
- u krijgt een kopie van de akte. Deze sturen wij per post op;
- de woongemeente van de moeder zorgt dat uw kind een burgerservicenummer krijgt en laat aan overheidsinstanties weten dat uw kind is geboren.
Goed om te weten: wil de vader of duomoeder het kind erkennen tijdens de geboorteaangifte? Dat kan niet online. Maak hiervoor een afspraak. Schema aangiftedag (is het mogelijk om dit schema onder tabblad ‘termijn’ te zetten?U moet binnen drie dagen na de geboorte aangifte doen.
Geboren op | Laatste dag van aangifte |
---|---|
Maandag | Donderdag |
Dinsdag | Vrijdag |
Woensdag | Maandag |
Donderdag | Maandag |
Vrijdag | Dinsdag |
Zaterdag | Dinsdag |
Zondag | Woensdag |
Bij algemeen erkende feestdagen gelden andere termijnen. Bel in dat geval met de gemeente via 14 053 tijdens kantooruren. Dat moet u ook doen als u geen aangifte kunt doen binnen de gestelde termijn.
Aangifte kan gedaan worden door:
- De vader, de meemoeder/duomoeder of de moeder van het kind
- Een persoon die bij de geboorte aanwezig was.
- Een bewoner van woning waar het kind is geboren.
- Het hoofd of een gemachtigde van het ziekenhuis of de inrichting waar het kind is geboren.
Geboorteaangifte in het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST)
Bent u in het MST bevallen, dan kunt u daar de geboorteaangifte doen. U gebruikt dan een iPad van de gemeente om de geboorteaangifte door te geven. Een medewerker van MST helpt u hier graag bij. U logt in met uw DigiD (moeder en vader of duomoeder).
Erkennen van een kind
Als de ouders niet getrouwd zijn, dan kan de vader of de meemoeder/duomoeder (de vrouwelijke echtgenote/partner van de moeder) het kind erkennen door zijn/haar ouderschap te laten registreren bij de gemeente.
- Alle informatie over erkenning;
- Alle informatie over het ouderschap van een duomoeder (Rijksoverheid.nl).
Voornaam kind kiezen
Ouders kiezen de voornaam zelf. Als de voornaam ongepast is, kan de voornaam geweigerd worden. Meer informatie over voornaam kind kiezen (Rijksoverheid.nl).
Heeft uw kind niet de Nederlandse nationaliteit? Neem dan contact op met uw consulaat/ambassade. Aan de keuze voor een voornaam kunnen voorwaarden gelden.
Als de geboorteakte is opgemaakt, kunnen de namen niet meer door de ambtenaar worden veranderd. Het veranderen van de voornaam beslist de rechter. Meer informatie over naamswijziging (Justis.nl).
Achternaam kind kiezen
Ouders kunnen samen de achternaam van hun eerste kind kiezen. Die van de moeder of die van de vader of duomoeder. De keuze kunt u voor de geboorte of tijdens de geboorteaangifte maken. Heeft uw kind niet de Nederlandse nationaliteit? Neem dan contact op met uw consulaat/ambassade. Aan de keuze voor een achternaam kunnen voorwaarden gelden. Meer informatie over achternaam kind kiezen (Rijksoverheid.nl).
Aangifte geboorte in het buitenland
Als uw kind in het buitenland wordt geboren doet u aangifte in de plaats waar het kind geboren is. Meer informatie aangifte geboorte in het buitenland (Rijksoverheid.nl).
Ouder(s) wonen in het buitenland
Woont u in het buitenland en is uw kind in Enschede geboren? Neem dan een verklaring van burgerlijke staat en nationaliteit mee naar de afspraak. Deze verklaring vraagt u aan in uw woongemeente. Soms moet deze verklaring gelegaliseerd worden. Meer informatie over legaliseren van een buitenlands document (Rijksoverheid.nl).
Kopie van de geboorteakte
Bij de geboorteaangifte van uw kind maakt de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte op. Dit is het bewijs van de geboorte van uw kind. Als u een kopie van de geboorteakte wilt, dan zijn daar kosten aan verbonden. Meer informatie over akten Burgerlijke Stand.
Kunt u niet vinden wat u zoekt of wilt u meer informatie, laat het ons weten via het contactformulier.