Paspoort

Een paspoort vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente. Dat kan vanaf 18 jaar. U heeft hier DigiD voor nodig. Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort ophalen. 

Paspoort aanvragen

U kunt ook langskomen bij het Stadskantoor om een paspoort aan te vragen. Bel telefoonnummer 14 053, of +31 53 481 81 81 vanuit het buitenland om een afspraak te maken. U betaalt aan de balie.

Jonger dan 18

Kinderen jonger dan 18 jaar die een paspoort willen aanvragen, hebben toestemming nodig van beide ouders of degene(n) die verantwoordelijk zijn voor het kind. U kunt digitaal toestemming geven met uw eigen DigiD.

Als u digitaal toestemming heeft gegeven, is het niet nodig om bij de afspraak aanwezig te zijn of (een kopie van) uw identiteitsbewijs te tonen. Uw kind moet zelf wel naar de afspraak komen.

Als het u niet lukt om digitaal toestemming te geven, houd dan rekening met deze voorwaarden:

 • Alle ouders of verantwoordelijken komen mee naar de afspraak
 • Als 1 van de ouders of verantwoordelijken niet kan meekomen, vul dan het toestemmingsformulier (pdf, 561 kB) in en neem deze mee naar de afspraak
 • Neem (een kopie van) het paspoort, de identiteitskaart (ID-kaart) of het rijbewijs van alle ouders of verantwoordelijken mee

Meenemen

 • Uw huidige paspoort of ID-kaart. Als u een paspoort en een ID-kaart heeft, neemt u ze allebei mee
 • 1 pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden, en voldoet aan de officiële eisen
 • Een pinpas. U betaalt aan de balie

Kosten

 • Paspoort 18 jaar en ouder: € 75,80 (10 jaar geldig)
 • Paspoort onder 18 jaar: € 57,30 (5 jaar geldig)
 • Extra kosten spoedprocedure: € 51,60

Paspoort laten bezorgen

 • Paspoort bezorgen in Nederland: € 16,25
 • Paspoort bezorgen in Duitsland € 27,10

Paspoort kwijt of gestolen

Geef online door dat u uw paspoort kwijt bent

Als u de vermissing van u paspoort doorgeeft is deze direct ongeldig. Dit kan dus niet worden teruggedraaid. 

Paspoort met spoed aanvragen

Als u snel een paspoort nodig heeft, doe dan een spoedaanvraag voor 14.00 uur. Afhalen kan meestal de volgende werkdag na 10.00 uur. Als u uw oude paspoort kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren. U kunt aan de balie doorgeven dat u een spoedaanvraag wil doen. 

Paspoort laten bezorgen

U kunt uw paspoort laten bezorgen. Hier zijn extra kosten aan verbonden. 

U kunt uw paspoort ook laten bezorgen in delen van Duitsland. Bekijk de bezorglocaties paspoort en ID-kaart voor Nederlanders in Duitsland.

Tweede paspoort

Soms is het nodig om een tweede paspoort aan te vragen, bijvoorbeeld omdat u tijdens een reis landen bezoekt die met elkaar in conflict zijn. Landen waar u een tweede paspoort nodig heeft staan op Rijksoverheid. Het tweede paspoort is 2 jaar geldig. Het eerste paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Bel om een tweede paspoort aan te vragen telefoonnummer 14 053, of +31 53 481 81 81 vanuit het buitenland.

Zakenpaspoort

Als u vaak naar het buitenland reist, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Een zakenpaspoort heeft meer bladzijden en dus meer ruimte voor visa en reisstempels. Bel om een een zakenpaspoort aan te vragen telefoonnummer 14 053, of +31 53 481 81 81 vanuit het buitenland.