Mantelzorg

Als u langdurig en vaak zorgt voor een ziek familielid of zieke buurman of buurvrouw, bent u mantelzorger. Goed zorgen voor een ander is mooi. Zorg daarbij ook goed voor uzelf. Praat over uw zorgen en geef aan waar u tegenaan loopt. Op deze pagina staat uitgelegd hoe en waar u hulp kunt vinden als dit nodig is.

Mantelzorg en werk

Veel mantelzorgers combineren mantelzorg met werk. Dat betekent dat u het druk heeft met werk en privé. Het helpt als u uw zorgtaken bespreekt met uw werkgever. Dit zorgt voor aandacht, begrip en hulp wanneer dit nodig is. Ook kunt u samen met uw werkgever naar oplossingen zoeken.

  • Benoem het probleem dat u het meest belast bij het combineren van zorg met werk
  • Geef aan wat oplossingen kunnen zijn voor het probleem
  • Benoem de negatieve gevolgen voor u als het probleem langer blijft bestaan

Oefen uw gesprek van tevoren. Dat maakt het makkelijker om met uw werkgever in gesprek te gaan. Doe dit met een bedrijfsarts, een wijkteammedewerker of iemand anders die u vertrouwt.

Hulp bij mantelzorg

Als mantelzorg te belastend wordt, kunt u terecht bij organisaties voor extra hulp.

  • Leendert Vriel  heeft vrijwilligers voor palliatieve en terminale zorg. Zij ondersteunen mensen in hun laatste levensfase en bieden ook ondersteuning aan de mantelzorger. Zie Leendertvriel.nlexterne-link-icoon
  • M-Pact heeft zorgvrijwilligers die met uw naaste een activiteit kunnen ondernemen. Ook is het mogelijk om via M-Pact met een maatje in contact te komen. Zie M-Pact.nlexterne-link-icoon
  • Bureau Herstel van Mediant Geestelijke Gezondheidszorg heeft elke maandagavond een inloopspreekuur. Dit spreekuur is voor familie en naasten van mensen met psychische problemen. Zie Mediant.nlexterne-link-icoon.
  • Mantelzorg Nederland is de landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste. Zie Mantelzorg.nlexterne-link-icoon.

Aansprakelijkheidsverzekering

Elke mantelzorger heeft een aansprakelijkheidsverzekering nodig. Zie Mantelzorg Nederlandexterne-link-icoon.

In balans blijven

Als mantelzorger regelt en organiseert u veel. Dit gaat soms ten koste van uw eigen wensen en behoeften. Daarvoor is de training Mantelzorger in balans van Stichting Maatschappelijke Dienstverlening (SMD)externe-link-icoon. U leert wat u nodig heeft om meer in balans te komen. Dit doet u samen met andere mantelzorgers. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten en is gratis.

Andere mantelzorgers ontmoeten

Door andere mantelzorgers te ontmoeten, kunt u ervaringen en tips met elkaar delen.

  • Sluit aan bij Wij Mantelzorgers Enschede. Deze gemeenschap is opgericht door en voor Enschedese mantelzorgers. Doe mee aan themamiddagen. Hier leren mantelzorgers van elkaar en helpen elkaar om in balans te blijven. Meldt u aan door een e-mail te sturen naar: mantelzorgcommunity@enschede.nl.
  • Het Alzheimer-café is een ontmoetingsplek voor mensen met dementie die nog thuis wonen. Ook hun partners, familieleden en vrienden en betrokken hulpverleners zijn welkom. Kijk voor adressen en meer informatie op Alzheimer Nederlandexterne-link-icoon.

Contact met de wijkwijzer

Bel met 053 – 481 79 00, van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 16.00 uur. Of kom langs bij een Wijkwijzer bij u in de buurt