Asbest verwijderen
Waarin kan asbest zitten
Het gebruik van asbest is sinds 1 juli 1993 verboden. Als uw woning of bedrijfspand ouder is, kan er dus asbest in zitten. U kunt het op verschillende plekken tegenkomen, zoals in:
- Bloembakken
- Golfplaten
- Dakbeschot
- Isolatieplaten in borstweringen (stuk muur tussen vloer en onderkant kozijn)
- Kachelkoorden (materiaal om kachels en deuren af te dichten)
- Schoorsteenpijpen
- Vinyl vloerbedekking en vloertegels
- Vlakke decoratieve platen
Hoe weet u of er asbest aanwezig is
In, op en rondom alle gebouwen die voor 1993 gebouwd zijn, kan asbest aanwezig zijn. Daarom moet voor een verbouwing of sloopwerkzaamheden het gebouw onderzocht worden door een gecertificeerd bedrijf. Zoek een gecertificeerd bedrijf (Ascert.nl).
Hoe moet u asbest verwijderen
Het kan zijn dat uit het onderzoek blijkt dat er inderdaad asbest aanwezig is. Dan moet u dit in de meeste gevallen door een gecertificeerd bedrijf laten verwijderen. Zoek een gecertificeerd bedrijf (Ascert.nl).
U mag zelf eenmalig tot maximaal 35 m2 asbest verwijderen als:
- Het gaat om loszittend vloerzeil of geschroefde, hechtgebonden asbestplaten (asbest dat verwerkt is in ander materiaal)
- Dit asbest is uit uw eigen woning of bijgebouw
- Het niet gaat om een woning of bijgebouw dat u voor uw bedrijf gebruikt
- Er niet nog meer asbest op uw terrein aanwezig is
U levert het asbest dan zelf in bij het afvalbrengpunt. Hoe u dit doet, leest u bij Twente Milieu.
Melding of vergunning
Voor het verwijderen van asbest moet u een sloopmelding doen. Ook wanneer u dit zelf verwijdert. Soms moet u ook een vergunning aanvragen. Bijvoorbeeld als het gaat om een monument of beschermd gebouw. Melden of een vergunning aanvragen kan op Omgevingsvergunning.
Asbestdaken
Als uw huis of bedrijfspand is gebouwd in 1993 of eerder, kan er in het dak asbest zitten. U moet zelf zorgen dat het asbest in uw dak wordt verwijderd.
- Als u een woning huurt, neemt u contact op met de verhuurder of uw woningcorporatie.
- Als ondernemer of agrariër heeft u een investeringsplan nodig. Er zijn verschillende mogelijkheden op financieel gebied en bij de belasting. Bent u agrariër en wilt u meer weten, neem dan contact op met de erfcoach voor Enschede.
Asbest achter meterkast
Woningen die tussen 1955 en 1993 zijn gebouwd, hebben vaak asbest achter de elektriciteitsmeter. Dit kan schadelijk zijn. De overheid wil alle oude elektriciteitsmeters vervangen door slimme meters. In Enschede voert Enexis Netbeheer dat uit. Enexis plaatst alleen een slimme meter als het vilt met asbest is verwijderd. Als woningeigenaar schakelt u eerst een gespecialiseerd bedrijf in voor een asbestonderzoek.