Bijstand en opleiding

Wie een bijstandsuitkering heeft, kan een opleiding of cursus volgen. Dit verhoogt de kans op het vinden van werk. Soms krijgt u een vergoeding voor uw studiekosten.

Meer informatie

Het volgen van een opleiding is nuttig als u nog geen diploma heeft of als uw vakkennis verouderd is.

  • Als u 26 jaar of jonger bent, beoordeelt de gemeente of u een studie of opleiding kunt volgen. U heeft dan mogelijk recht op studiefinanciering of een tegemoetkoming in de kosten. Ook als u een arbeidsbeperking hebt, komt u hiervoor in aanmerking.
  • In bijzondere situaties is vergoeding van de studiekosten door de gemeente mogelijk. Dit kan als de gemeente de opleiding voor u noodzakelijk vindt en er geen andere mogelijkheid voor een vergoeding is.
  • Als u een bijstandsuitkering krijgt, heeft u toestemming nodig als u overdag een opleiding wilt volgen. Vraag dit dus vooraf aan bij de gemeente.
  • Is uw opleiding ’s avonds, in het weekend, schriftelijk of aan de Open Universiteit, dan heeft u geen toestemming nodig. Wel moet u de gemeente laten weten dat u een opleiding volgt naast uw bijstandsuitkering.

Contact

Bel de gemeente als u vragen heeft of meer informatie wilt via 053 - 481 78 00. Dat kan van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur.