Bijstand: vakantiegeld en uw (vakantie)reis doorgeven

Als u een uitkering ontvangt, heeft u recht op vakantiegeld. U bent verplicht ons door te geven als u op reis gaat voor langer dan 1 dag. Bijvoorbeeld voor vakantie, familiebezoek of een begrafenis. Ook als u in Nederland blijft.

Vakantiegeld

Het vakantiegeld staat uiterlijk 4 juni 2024 op uw rekening. Op de pagina enschede.nl/mijnuitkeringexterne-link-icoon kunt u in de uitkeringsspecificatie van mei zien hoeveel vakantiegeld u ontvangt.

Verblijf ergens anders (zoals vakantie)

Als u een bijstandsuitkering ontvangt dan moet u van tevoren doorgeven dat u op reis gaat. Het gaat om alle reizen waarbij u langer dan 1 dag niet in de gemeente Enschede bent. Dit noemen wij een verblijf ergens anders.

Blijft u in Nederland, dan hoeft u dat alleen te melden. Gaat u naar het buitenland, dan moet u daarvoor toestemming vragen. Doe dit minimaal 2 weken voor vertrek. 

Verblijf in het buitenland

  • U mag per kalenderjaar 28 dagen naar het buitenland. Het maakt niet uit wat de reden van uw verblijf in het buitenland is. Gaat u langer dan 28 dagen, dan stopt uw uitkering.
  • U mag deze 28 dagen spreiden over meerdere periodes. U mag overgebleven dagen niet meenemen naar het volgende jaar.
  • U mag bij een verblijf in het buitenland rond de jaarwisseling dagen van 2 jaren achter elkaar opnemen. Het mogen er samen niet meer dan 28 zijn. Dus: 10 dagen in december en dan direct 7 dagen in januari mag wel. 21 dagen in december en dan direct 10 dagen in januari mag niet.

Verblijf in Nederland maar buiten Enschede

  • Als u in Nederland blijft dan hoeft u dit alleen te melden. 
  • Het kan gevolgen hebben voor uw uitkering als u langer dan 4 weken niet in Enschede bent. Bijvoorbeeld als uw afwezigheid problemen oplevert voor uw re-integratietraject.
  • Overleg uw afwezigheid met uw werkzoekendenbegeleider als u in een re-integratie- of scholingstraject zit.

Voorwaarden

  • U moet aan de gemeente doorgeven waar en hoe u tijdens uw verblijf bereikbaar bent.
  • Als er werk voor u is gevonden, komt u terug. Doet u dit niet, dan kunnen wij uw uitkering verlagen.
  • U mag niet wegblijven bij een cursus of opleiding om op vakantie te gaan. Als u dat wel doet, kan dat gevolgen hebben voor uw uitkering.

Contact

Bel met de gemeente via 053 - 481 78 00. Van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur.