Bodemdag Ledeboerpark: Plantjes voor een prikkie, wormenhotelletjes maken en speuren naar bodemdiertjes

03 mei 2024
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

Kom op 12 mei naar het Ledeboerpark tijdens de Bodemdag, onderdeel van de Twentse Waterweken. Ontdek, samen met uw (klein)kinderen, de wondere wereld van het bodemleven. Tussen 12.00 en 16.00 uur zijn er activiteiten voor jong en oud bij het Lammerinkswönner, Koetshuis, Oldenhof en De Viermarken.

Fluitende vogels in de lucht, zoemende bijen tussen de bloemen en egels struinend tussen de bladeren. De lente is in volle gang! Niet alleen boven de grond, maar ook op en onder de grond. Bloemen, planten, struiken en ook bomen halen hun energie uit de bodem. Een gezonde bodem is daarom erg belangrijk voor een groene tuin, straat of stad. In een gezonde bodem zijn duizenden bodemdieren hard aan het werk. Regenwormen, pissebedden, duizendpoten, kevers, maar ook schimmels en bacteriën dragen allemaal hun steentje bij. Ze zetten plantenresten om naar voedingsstoffen. Voedingsstoffen die de groeiers en bloeiers bomen de grond nodig hebben. Volop leven onder de grond is dus volop leven boven de grond!

Regenwormen vies en glibberig? Welnee! 

Bodemdieren zoals regenwormen zijn uitstekende grondverbeteraars. Van geveltuintjes en uw achtertuin tot onze mooie groene parken, overal zorgen ze voor een vruchtbare bovenlaag aarde. Zo eten regenwormen de resten van dode planten. Speciale bacteriën in hun maag verteren deze resten tot vruchtbare wormenmest. Die uitgepoepte aarde is van een veel betere kwaliteit dan wat ze opaten, De grond wordt dus letterlijk verbeterd door de regenworm! Op die verbeterde aarde, groeien en bloeien planten, struiken en bomen volop!

'Live' zien hoe de regenwormen hun werk doen? Kom dan op 12 mei naar de Bodemdag in het Ledeboerpark. Gluur vanachter het glas naar de regenwormen in het wormenhotel van het Zone College, maak een eigen wormenhotelletje en neem plantjes uit de kas mee naar huis. Nog meer bodemdieren ontdekken? Doe dan mee met de bodem- en waterdieren fotospeurtocht en zoek ze allemaal.

Activiteiten voor jong en oud

  • Kinderactiviteiten, zoals wormenhotel maken en wormen in composthoop zoeken. Vrijwilligers van IVN Enschede begeleiden dit. Er wordt koffie, thee en ranja geschonken. Ook is er een ijsje voor de kinderen. 
  • Waterbeestjes herkennen met Waterschap Vechtstromen.
  • GroenBlauw Tuincoaches en Groene Loper vertellen hoe de bodem werkt als een spons.
  • Vertoning trailer film ’Onder het maaiveld’ 
  • Speurtocht Water & Bodem voor volwassenen en kinderen. Startpunt bij: Oldenhof of Lammerinkswönner

Neem daarnaast een kijkje in de bijentuin van het Koetshuis en haal daar een gratis zakje bloemenzaad op. Bezoek ook de plantjesmarkt bij Boerderij de Oldenhof, het voedselbos en de ecologische vijver bij De Viermarken.

Meer weten over activiteiten tijdens de Twentse Waterweken? Kijk op www.groenblauwenschede.nl/bezoek-de-twentse-waterwekenexterne-link-icoon