Bomen beter beschermd met nieuwe regels
Er gelden nieuwe regels voor het kappen van bomen in Enschede. Bomen kunnen niet meer zomaar gekapt worden. Niet door de gemeente, maar ook niet door inwoners.
Inwoners konden tot begin mei reageren op de nieuwe regels en de bomenkaart met beschermwaardige bomen. Op 7 juli 2025 stelde de gemeenteraad de regels vast.
De nieuwe regels worden eerst gepubliceerd op overheid.nl, waarna ze de dag erna in werking treden. Naar verwachting gebeurt dit aan het einde van deze week.
Vaker een vergunning nodig
Voor alle bomen met een stamomtrek gelijk aan of groter dan 1 meter (gemeten op 1,30 meter hoogte) is vanaf nu altijd een vergunning nodig. De vergunningsplicht geldt ook voor alle bomen op de bomenkaart. Een gemeentelijke meldplicht is er niet meer. De regels gelden voor zowel inwoners als de gemeente. Wie toch een boom kapt, moet één of meer nieuwe bomen terugplanten. De gemeente gaat beter controleren of dit ook gebeurt. Ook gaat de gemeente strenger optreden tegen illegale kap en het onherstelbaar beschadigen van bomen.
Er gelden uitzonderingen op de regels. Deze staan in de Verordening Kwaliteit leefomgeving en de bijbehorende nadere regels.
2 proeven: extra boombescherming op belangrijke plekken
De gemeente start ook met 2 proeven. Ze gelden voor de gemeentelijke bomen in de openbare ruimte, niet voor bomen op particulier terrein.
- In Enschede zijn veel mooie lanen met bomen, zoals aan de Gronausestraat en Hengelosestraat. Deze bomen zijn belangrijk voor de uitstraling van de straat én vormen een leefplek en voedselbron voor vogels, insecten en andere dieren. Ze verbinden de stad met de gebieden daarbuiten. Daarom starten we een proef. Voor bomen in de openbare ruimte geldt dat een kapvergunning nodig is voor bomen met een stamomtrek vanaf 50 centimeter, gemeten op 1,30 meter vanaf de grond. Zo beschermen we de uitstraling van deze groene lanen beter. De straten waar deze proef plaatsvindt staan op de bomenkaart.
- Ook in wijken met weinig schaduw van bomen doen we een proef. Dat kun je zien als je de wijk of buurt van boven bekijkt op een luchtfoto tijdens de zomerperiode. Bomen zorgen voor verkoeling en een prettigere leefomgeving. Daarom zijn we extra zuinig op bomen in een wijk met minder schaduw. In deze buurten geldt ook dat een kapvergunning nodig is voor bomen met een stamomtrek vanaf 50 centimeter, gemeten op 1,30 meter vanaf de grond. Deze proef vindt plaats in de buurten Eekmaat, Havengebied en een deel van Varvik - Diekman. De precieze gebieden staan op de bomenkaart.
De proeven duren maximaal 3 jaar. We bekijken daarbij of het aanvragen van een vergunning voor deze bomen invloed heeft op andere doelen van de stad. Denk aan het behalen van planningen, het vergroenen van onze gemeente, maar ook of het tot extra kosten leidt.
Waardevolle bomen op de bomenkaart
Als onderdeel van de nieuwe regels is er ook een bomenkaart ontwikkeld met bijzondere bomen. Zoals de plataan op de Klokkenplas of de mammoetboom in het Ledeboerpark. Voor deze bomen geldt altijd een vergunningplicht en kijken we extra goed naar de situatie. 18 inwoners hebben ook een boom uit hun eigen tuin op de kaart gezet. Na beoordeling zijn 17 bomen aan de kaart toegevoegd.
Bomen zijn belangrijk voor een stad
Ze zorgen voor schaduw, verkoeling, schone lucht en een fijne omgeving. Eén grote boom koelt net zoveel als 10 airco’s en helpt bij regen, hitte én luchtvervuiling. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen gelukkiger zijn in de buurt van bomen. Ook bieden ze voedsel en een schuilplek aan dieren. Bekijk hoe we onze bomen beschermen op www.enschede.nl/bomen.
Wat kunt u zelf doen?
Als inwoner kunt u helpen door een boom in uw tuin aan te planten en deze goed te onderhouden. Voor elke tuin is wel een mooie boom te vinden. Kies bij de (nieuwe) aanplant van een boom voor een boom die past bij de plek én het klimaat. Snoei de boom op een boomvriendelijke manier en voer geen werkzaamheden uit in de buurt van een boom. Doet u dit wel, zorg dan voor voldoende bescherming van de (wortels van de) boom.