Book Café FRIDA: mooi van buiten, én van binnen!

01 mei 2024
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

Zaterdag 11 mei opent het eerste internationale boekencafé in Enschede genaamd FRIDA. Het is een initiatief van Gemma Boon en opgestart met hulp van ‘crowdfunding’. De gevel van het pand waar FRIDA in komt is onlangs ook opgeknapt met gemeentesubsidie voor gevelverbetering.

Onder het genot een lekkere kop koffie en je favoriete boek is het binnenkort mogelijk om weg te zakken in een gemakkelijke fauteuil aan de Stadsgravenstraat. Voor lezers van romans of fantasy, bekende of onbekende auteurs, bij FRIDA zit u goed. Als het boek bevalt, is het mogelijk om het boek aan te schaffen. 

Engelstalige literatuur 

Voorop Het aanbod van Engelstalige literatuur staat bij FRIDA voorop. Hier horen dan ook vertaalde werken bijvoorbeeld het Frans of Duits bij. Dit is niet zomaar. Buitenlandse literatuur is in Nederland steeds populairder. Naast het feit dat er voor sommige boeken soms gewoon geen Nederlandse vertaling beschikbaar is. Als iemand bijvoorbeeld graag een boek van een Portugese of Poolse auteur wil lezen, ben je overgeleverd aan de Engelse vertaling. Op deze manier hoopt ondernemer Gemma ook de grote internationale groep studenten en expats die Enschede telt aan te kunnen spreken.  

Crowdfunding en stichting 

Interessant aan FRIDA is dat het tot stand is gekomen met behulp van ‘crowdfunding’. Dit wil zeggen dat het idee van Gemma, financiële steun online wist op te halen. Met maar liefst 75 verschillende investeerders heeft zij €45.000,- opgehaald. FRIDA is daarnaast opgericht als stichting. En bestaat, dus zonder winstoogmerk. FRIDA, daarom de opbrengsten uitgeven aan culturele activiteiten en het ondersteunen van jong talent.

Gevelverbetering met subsidie 

Het pand is in eigendom van Paul Stolker. Onder sommige Enschedeërs nog bekend van de porseleinwinkel die enkele jaren geleden zijn deuren sloot. Stolker is stuk voor stuk zijn panden in de straat het opknappen. Voor het aanpakken van de gevels maakt hij dankbaar gebruik van de subsidie gevelverbetering van de gemeente Enschede. Stolker: “De stadsbouwmeester was wel erg streng, maar ik ben blij dat ik haar ernaar heb laten kijken. Met de voorgestelde wijzigingen werden de gevels nog mooier.” 

Door het subsidiëren van de gevels in Enschede ziet de binnenstad er steeds fraaier uit. Inmiddels zijn er een flink aantal voorbeelden in de binnenstad te noemen. Denk aan de Windbrugstraat, Langestraat en Van Loenshof. Deze voorbeelden leggen ook iets anders bloot, namelijk de wisselwerking tussen pandeigenaar en ondernemer. Investeringen in een pand zorgen voor een aantrekkelijker uiterlijk en beter lopende zaken. Een win-win voor zowel pandeigenaar als uitbater.

Ook een goed idee voor de binnenstad?   

Wilt u kunst of groen toevoegen om het straatbeeld te verbeteren, heeft u een activiteit voor de binnenstad in gedachten waar subsidie voor nodig is of wilt u uw pand in de binnenstad ook opknappen met behulp van de subsidie gevelverbetering? Neem dan contact op met Carolien van Snellenberg via c.v.snellenberg@enschede.nl of via 06 1003 79 17. Zij staat voor u klaar voor meer informatie en om uw vragen te beantwoorden.