Buurtbemiddeling Enschede bestaat 10 jaar

12 april 2024
Niet op de Home/Nieuwsoverzicht

Al 10 jaar staan meer dan 40 vrijwillige buurtbemiddelaars dag in dag uit klaar om te helpen bij relatieherstel en woongenot.

Al 10 jaar staan meer dan 40 vrijwillige buurtbemiddelaars dag in dag uit klaar om te helpen bij relatieherstel en woongenot. Om dit voor elkaar te krijgen zijn verschillende partijen nodig. Zonder bemiddelaars geen buurtbemiddeling en zonder verwijzers geen meldingen. En dan niet te vergeten de bewoners. Want zonder ruzie valt er niet te bemiddelen. Het liefst wil buurtbemiddeling onnodig zijn maar waar mensen samenwonen, is er kans op gedoe.

Start in 2014

Samen met de Enschedese wooncorporaties, politie en gemeente, kon Buurtbemiddeling in 2014 van start. Eerst als een proef van 3 jaar. In april was de feestelijke start. Een prachtig moment. Een groep nieuwe bemiddelaars mocht het certificaat in ontvangst nemen. Ook werd een overeenkomst getekend door alle deelnemende partijen:

  • De Woonplaats
  • Ons Huis
  • Domijn
  • Politie
  • Gemeente Enschede

Meldingen via verwijzers

Sinds 2014 vonden de bemiddelaars al experimenterend hun weg hoe ze de meldingen van verwijzers het beste op konden pakken. Verwijzers zijn onder andere de wijkbeheerders, woonconsulenten, wijkagenten, hulpverleners, zorgmedewerkers, vrijwilligers van wijkspreekuren, welzijnsmedewerkers en wijkcoaches.

Heel Enschede als werkgebied

In eerste instantie begon buurtbemiddeling Enschede in stadsdeel Oost. In 2022 kregen ze heel Enschede als werkgebied. Het maakt namelijk niet uit waar en hoe iemand woont. Ruzie komt overal voor.

Feestjaar met als thema Vieren en Verbinden

Om iedereen te bedanken die een steentje heeft gedragen, maakt buurtbemiddeling van 2024 een feestjaar. De aftrap was op 14 maart 2024. Circus tijdsgeest werkte aan deze bijeenkomst mee. Het was een vrolijke en laagdrempelig bijeenkomst. Het was ook een mooie manier om te laten zien waar het werk bij buurtbemiddeling om gaat. Balanceren, de ballen in de lucht houden en los durven laten.

Op 20 juni vindt de Beste Buur verkiezing plaats. Dan wordt de Beste Buur van ieder stadsdeel in het zonnetje gezet. In september is er een reünie met de vrijwillige bemiddelaars. Tot slot is in december een feestelijke afsluiting.

Voor meer informatie zie www.buurtbemiddelingenschede.nlexterne-link-icoon of stuur een e-mail naar info@buurtbemiddelingenschede.nl of bel naar
06 - 53 34 70 21