Een smakelijk succesverhaal in de binnenstad van Enschede

28 februari 2024
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

9 jaar geleden besloot Nonna, eigenaar van Meisje Koffiegeschenk aan de Raadhuisstraat, dat ze voor zichzelf een horecaonderneming wilde beginnen. Hoe ging dat in z’n werk en waarom koos ze voor Enschede?

“Een goed businessplan schrijven stond als eerste op de agenda, maar vanwege mijn horeca-achtergrond had ik al wel ideeën hoe Meisje eruit zou moeten zien,” vertelt Nonna. “Het is grappig om te zien wat ik in die tijd heb geschreven en het nog voor 95% overeenkomt met hoe Meisje nu is. Moluks, maar toch ook zeker Twents. Ze noemden me in Leeuwarden altijd al de Motukker.”

“Met het businessplan onder de arm ben ik in een aantal Overijsselse steden eens gaan rondlopen en koffiedrinken. Zwolle, Deventer, Almelo en zelfs Borne. Maar Enschede sprak me het meeste aan.” Ze geeft aan dat ze in Enschede merkte dat er goed werd nagedacht over centrumontwikkeling. En dat een goede mengeling van retail en horeca is opgenomen in het bestemmingsplan. “Beide zijn nodig en versterken elkaar.”

Hulp van ondernemersloket bij realisatie en versnellen vergunningsaanvraag

Na een succesvolle crowdfunding haalde Nonna genoeg middelen op om ook de bank te overtuigen van haar idee. Een onverwacht gelukje gaf haar de mogelijkheid om de huur van een pand over te nemen. Vervolgens moest er veel geregeld worden binnen de gemeente. Er zat nog geen horecavergunning op het pand en die moest er wel komen. Gelukkig kon ze voor dit soort zaken terecht bij het ondernemersloket van de gemeente. “Bij het ondernemersloket hebben ze goed de poten in de klei. Duco Hoek (accountmanager retail) en Walter Bouman (toenmalig accountmanager horeca) hebben goed meegedacht in de realisatie van Meisje. Toen het aankwam op het versnellen van de vergunningaanvraag was het ondernemersloket ook van grote hulp.”

Nog steeds staan Duco Hoek en Walter's opvolger Chantal Os klaar voor de 
ondernemers. Duco: "We proberen het de ondernemers zo makkelijk en aangenaam mogelijk te maken om hier te landen. We hebben een hele mooie en bruisende binnenstad. Samen met ondernemers en partners werken we hard aan de ontwikkeling en het behoud van die bruisende binnenstad. Ondernemers kunnen daarnaast met allerlei vragen bij ons terecht."

Ontwikkelingen gezamenlijk verband

Inmiddels bestaat Meisje alweer bijna 7 jaar. In de binnenstad zijn afgelopen jaren ontwikkelingen richting een gezamenlijk verband. Met de verzelfstandiging van de Marktbond en verbeterde netwerken tussen winkeliers en horeca. En als kers op de taart de oprichting van de SBME (Stichting Binnenstadsmanagement Enschede) begin deze maand die zich inzet voor het stadsbelang. Goede ontwikkelingen volgens Nonna: “Je moet het met elkaar doen.”