Eikenprocessierups

De eikenprocessierups gaat nooit helemaal weg. Wel kunnen we overlast verminderen. We houden nesten van eikenprocessierupsen daarom goed in de gaten. Als het nodig is, zuigen we ze weg. Meld nesten van de eikenprocessierups die gevaarlijk zijn of overlast geven.

We bestrijden vroeg in het voorjaar

We proberen overlast van de eikenprocessierups zo laag mogelijk te houden. Daarom bestrijden we de rups al voordat ze uit hun eitjes komen. We behandelen ruim 20.000 eiken in en rond Enschede vroeg in het voorjaar. Met aaltjes of bacteriën. Dat doen we op plekken waar geen beschermde vlinders leven. Op de bestrijdingskaart vindt u informatie over hoe wij de nesten bestrijden en waarom.

We bestrijden de rups tot het natuurlijk evenwicht in de stad is hersteld.

Bestrijdingskaartexterne-link-icoon

Wat kunt u zelf doen

Om overlast van de eikenprocessierups te verminderen, zijn meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups nodig. Daarom is vergroening belangrijk. U kunt bijvoorbeeld zelf uw (gevel)tuin of balkon groener maken. Om natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups meer ruimte te geven. Vaak kunt u hiervoor ook subsidie krijgen.

Subsidie GroenBlauw Enschede

Meer informatie

Vanaf het voorjaar komen eikenprocessierupsen in bijna alle eikenbomen voor. De brandharen zorgen voor overlast. Deze komen ook voor in oude nesten. Zelfs als er geen rupsen meer in de nesten zitten. Meer informatie over:

  • Gezondheidsklachten en wat u kunt doen om ze tegen te houden
  • Wat u kunt doen als u toch in aanraking komt met de brandharen
  • Wat u kunt doen als (brandharen van) de rupsen in uw huis of kleding komen

Vindt u bij: