Enschede gaat door met de strijd tegen energiearmoede

04 juni 2024
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

Het college van B&W heeft besloten om veranderingen door te voeren en verdere stappen te zetten in de aanpak van energiearmoede in Enschede.

Dit besluit komt na een tussentijdse evaluatie van de aanpak, die gericht is op het helpen van mensen bij het besparen van energie.

Tweede kans voor witgoedregeling

Er komt een tweede kans voor de witgoedregeling. Mensen kunnen een oude koelkast, vriezer of wasmachine inruilen voor een zuiniger model. Door het inleveren van een oud apparaat dat veel energie verbruikt en te kiezen voor zuiniger witgoed, kunnen mensen geld besparen op hun energierekening.

Mensen die tussen 1 oktober 2022 en 31 mei 2024 volledige kwijtschelding van gemeentelijke belastingen hebben gekregen, kunnen zich aanmelden om kans te maken op een tegoedbon van 500 euro. Deze bon kan worden gebruikt bij bepaalde lokale winkels. Het oude witgoed moet minstens 10 jaar oud zijn.

Ongeveer 8.800 huishoudens die hiervoor in aanmerking komen, krijgen begin september een brief met meer informatie en een persoonlijke code om zich aan te melden voor een van de 2.000 tegoedbonnen. Mensen krijgen vanaf dan 3 weken de tijd om zich in te schrijven om kans te maken op een bon. Mensen die al eerder een bon verzilverd hebben ontvangen geen brief. De 2.000 bonnen worden eind september door een notaris verloot onder alle ingeschrevenen. Binnen twee weken zal de uitslag hiervan bekend gemaakt worden door middel van een brief.

Wethouder Jeroen Diepemaat zegt: "Met de tweede ronde van de witgoedregeling willen we mensen die het financieel zwaar hebben concreet helpen. Door hen te helpen bij de aanschaf van essentiële en energiezuinige huishoudelijke apparaten, kunnen we de energierekening verlichten."

Verandering in doelgroep isolatiemaatregel

Mensen in Twekkelerveld en Zuid kunnen sinds vorig jaar gebruikmaken van een gratis isolatiemaatregel ter waarde van €3000,-. Hiermee kunnen ze hun spouwmuur of vloer isoleren. Uit een evaluatie blijkt dat nog niet genoeg mensen zich hiervoor hebben aangemeld. Tot nu toe hebben ongeveer 250 huishoudens van de regeling gebruikgemaakt.

De regeling wordt nu opengesteld voor particuliere woningeigenaren van huizen gebouwd vóór 1983 in Twekkelerveld en Zuid, met een energielabel D of slechter en een WOZ-waarde tot 250.000 euro (peildatum 01-01-2022). Eind juni 2024 worden ongeveer 3.000 huishoudens hier persoonlijk over geïnformeerd.

Diepemaat zegt: "Isoleren is een van de beste manieren om de energierekening te verlagen. De regeling is nog steeds voor mensen met een laag inkomen. Door de focus te verleggen naar de WOZ-waarde van de woningen kunnen we mensen gericht aanschrijven.Op die manier kunnen we gerichter mensen helpen."

Verlenging en uitbreiding inzet welzijnsorganisaties Alifa en Incluzio
De hulp van bespaarcoaches en de FIXbrigade van Alifa wordt verlengd tot 31 december 2025, met meer taken, zoals adviseren over ventilatie, CO2-meters en verbruiksmonitoren. Ook wordt de subsidie voor Incluzio verlengd voor de energieambassadeur in stadsdeel Zuid tot 31 december 2025. En er komt een extra ambassadeur in Twekkelerveld van 1 juli 2024 tot 31 december 2025.

"In Enschede Zuid hebben we goede ervaringen met de energieambassadeur. Deze persoon gaat langs de deuren om mensen te helpen en te adviseren. Daarom breiden we dit uit naar Twekkelerveld. De FIXbrigade helpt mensen met energiebesparende maatregelen die direct helpen bij het besparen op de energierekening. Door de verlenging en uitbreiding van Alifa en Incluzio kunnen we nog meer mensen bereiken en helpen met het besparen op energie."

Meer weten over de maatregelen en energiebesparing? Kijk dan op https://www.energieloket-enschede.nlexterne-link-icoon.