Enschede heeft er een nieuw parkje bij: Thomaspark

31 mei 2024
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

Enschede heeft er een nieuw parkje bij: het Thomaspark. Achter de Thomaskerk aan de Thomas de Keyserstraat 20 in de wijk Stadsveld is een plek ingericht waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, kinderen kunnen spelen en waar ruimte is voor groen. Zaterdag 1 juni opende wethouder Harmjan Vedder (stadsdeelwethouder West) dit parkje.

Het Thomaspark is de eerste “gezonde buurt” in Enschede. In 2022 is Enschede samen met 9 andere steden uitgekozen voor de inrichting van een gezonde buurt. Met steun van Jantje Beton, IVN Natuureducatie, JOGG (gezonde jeugd, gezonde toekomst) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kon het stadsdeel West aan de slag met de aanleg van een groene speel- en ontmoetingsplek. De buurt kreeg daarbij hulp van een professionele ontwerper.

De keuze viel op het terrein achter de Thomaskerk. Buurtbewoners ergerden zich al langere tijd aan deze plek; er lag vaak afval en hondenpoep en er waren weinig speelmogelijkheden voor kinderen. Ook waren er weinig verschillende bloemen, planten en struiken. Elkaar ontmoeten was lastig; zitten konden de bewoners nergens.

Het is een parkje geworden van, voor en door wijkbewoners

Met een buurtsafari voor kinderen en hun ouders is in 2023 de aftrap gegeven voor de veranderingen. De buurtsafari bracht inzicht in de ideeën. Ook is er een ontwerpsessie geweest met de kinderen. In februari is begonnen met de aanleg. Er zijn speeltoestellen en bankjes geplaatst en er is groen geplant. Met een groene en uitdagende omgeving willen we mensen stimuleren tot beweging en ontmoeting. Dat draagt bij aan een gezond(er) leven.

Enthousiast over resultaat

Wethouder Vedder is enthousiast over het resultaat: “We willen graag dat alle kinderen een groene plek in de buurt hebben, waar ze buiten kunnen spelen. Dat mensen in een wijk wonen die uitnodigt om te wandelen en elkaar buiten te ontmoeten. Daarom gaan we komende jaren nog veel meer plekken vergroenen in West.” Hij opende het parkje in het bijzijn van buurtbewoners tijdens een feestelijke bijeenkomst. Hij maakte daar ook de naam van het parkje bekend: het Thomaspark. De naam is bedacht door Michaela Bulters; zij is hiermee winnaar van een eerder uitgeschreven prijsvraag.