Enschede herdenkt en viert de vrijheid

20 april 2023
Wel op de Home/Uitgelicht Nieuws

In Enschede staan we stil bij het herdenken en vieren van onze vrijheid. Het landelijk thema in 2023 is ‘leven met oorlog’.

Op 4 mei starten de herdenkingsplechtigheden met een concert in de Grote Kerk. Op 5 mei worden er Vrijheidsmaaltijden in de stad georganiseerd. 

Programma 4 mei 

17.00 uur     Esther Schopman bespeelt de beiaard van de Grote Kerk op de Oude
                        Markt.
18.00 uur    Herdenkingsconcert in de Grote Kerk
19.00 uur    Verzamelen voor de Stille Tocht voor het stadhuis.
19.10 uur    Stille Tocht. Route: Langestraat, Oude Markt, Marktstraat,
                        Brammelerstraat, M.H. Tromplaan en Volkspark.
19.30 uur    Herdenking in het Volkspark bij de beeldengroep van Mari Andriessen.
                       Jade Ooms, junior Stadsdichter en Hugo Beltman, voorzitter                                              studentenvereniging Taste, dragen gedichten voor. Bert Woudstra                                  spreekt over leven met oorlog. De muzikale omlijsting wordt verzorgd
                        door de blazers van het Valerius Ensemble. 
20.00 uur    2 minuten stilte. Aansluitend gelegenheid om bloemen te leggen. 
20.15 uur    Afsluiting

Programma 5 mei 

In heel het land worden op 5 mei Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Ook in Enschede worden er op verschillende plekken in de gemeente maaltijden georganiseerd. Wilt u zelf ook een vrijheidsmaaltijd organiseren? Op www.4en5mei.nl/vieren/vrijheidsmaaltijden vindt u tips en het recept voor de Vrijheidssoep van London Loy. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken: thema’s waar u niet dagelijks bij stilstaat en waar u bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kunt geven.

Vrijheidslunch

Het 4 en 5 mei comité Enschede organiseert in samenwerking met Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede op 5 mei vanaf 12.30 uur (inloop vanaf 12.00 uur) een vrijheidslunch in de Grote Kerk op de Oude Markt. U geniet van een heerlijke soep met brood en ondertussen ontmoet u andere mensen waarmee u in gesprek gaat over vrijheid. De Vrijheidslunch is gratis en voor iedereen maar er is slechts een beperkt aantal plekken. Wilt u zeker zijn van een plek aan tafel? Meldt u dan zo spoedig mogelijk aan via de website van het Wilminktheater (programmaoverzicht).

Vlaggen

4 mei:   vlaggen gehele dag halfstok en voor overheidsgebouwen geldt vanaf
                18.00 uur tot zonsondergang (21.10 uur) halfstok.
5 mei:   vlaggen gehele dag tot zonsondergang.